Ο Όσκαρ Πιάστρι της McLaren κατέκτησε τη νίκη στο Γκραν Πρι της Ολλανδίας και αύξησε τη διαφορά του στο πρωτάθλημα οδηγών στους 34 βαθμούς, εκμεταλλευόμενος την ατυχία του ομόσταυλού του, Λάντο Νόρις.Σε έναν αγώνα γεμάτο δράμα, όπου αμφότεροι οι οδηγοί της Ferrari εγκατέλειψαν έπειτα από ξεχωριστά ατυχήματα, η McLaren φαινόταν έτοιμη να πετύχει το πέμπτο διαδοχικό της 1-2 – ισοφαρίζοντας Ιστορικό ρεκόρ – μέχρι που η ατυχία χτύπησε τον Νόρις. O Βρετανός ενημέρωσε μέσω ενδοεπικοινωνίας ότι μύριζε καπνό στο κόκπιτ, και τελικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στον 65ο από τους 72 γύρους, με καπνούς να βγαίνουν από το πίσω μέρος του μονοθεσίου του.
Ο Μαξ Φερστάπεν, παρά την προσπάθειά του μπροστά στο κοινό της πατρίδας του, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση με τη Red Bull, ενώ ο Γάλλος νεοφερμένος της Racing Bulls, Ιζάκ Χαντζάρ, πανηγύρισε έξαλλα την πρώτη του παρουσία στο βάθρο της Φόρμουλα Ένα, κατακτώντας την τρίτη θέση.
Η νίκη του Όσκαρ Πιάστρι στην Ολλανδία αλλά ακόμα περισσότερο η εγκατάλειψη του Λάντο Νόρις φέρνουν νέα δεδομένα στη μάχη του τίτλου.Η μάχη για τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 πήρε μια αναπάντεχη τροπή μετά το Grand Prix Ολλανδίας. Ο Όσκαρ Πιάστρι, που στους τελευταίους αγώνες έβλεπε τη διαφορά του από τον Λάντο Νόρις να μειώνεται, βρέθηκε ξαφνικά με ένα μεγάλο προβάδισμα 34 βαθμών στη βαθμολογία. Αυτό προήλθε τόσο από τη -σαφώς επάξια- νίκη του στο Zandvoort αλλά σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Νόρις λόγω βλάβης. Απομένουν ακόμα 9 αγώνες για το τέλος, με τον επόμενο να έρχεται στο προσεχές Ζαββατοκύριακο στη Μόντσα, και όλα παραμένουν ανοιχτά, αλλά το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει ο Αυστραλός της McLaren είναι πολύ σημαντικό.

Βαθμολογία Πρωταθλήματος Οδηγών

1 Oscar Piastri McLaren 309
2 Lando Norris McLaren 275
3 Max Verstappen Red Bull Racing 205
4 George Russell Mercedes 184
5 Charles Leclerc Ferrari 151
6 Lewis Hamilton Ferrari 109
7 Kimi Antonelli Mercedes 64
8 Alexander Albon Williams 64
9 Nico Hulkenberg Kick Sauber 37
10 Isack Hadjar Racing Bulls 37
11 Lance Stroll Aston Martin 32
12 Fernando Alonso Aston Martin 30
13 Esteban Ocon Haas 28
14 Pierre Gasly Alpine 20
15 Liam Lawson Racing Bulls 20
16 Oliver Bearman Haas 16
17 Carlos Sainz Williams 16
18 Gabriel Bortoleto Kick Sauber 14
19 Yuki Tsunoda Red Bull Racing 12
20 Franco Colapinto Alpine 0
21 Jack Doohan Alpine 0

Στους Κατασκευαστές, η McLaren είναι προφανώς άπιαστη στην πρώτη θέση, επομένως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μάχη για τη 2η θέση, ανάμεσα σε Ferrari και Mercedes. Η ιταλική ομάδα δεν πήρε καθόλου βαθμούς στην Ολλανδία αλλά και η Mercedes δεν το εκμεταλλεύτηκε πλήρως, καθώς πήρε μόνο τους 12 βαθμούς της 4η θέση του Ράσελ.

Βαθμολογία Πρωταθλήματος Κατασκευαστών

1 McLaren 584
2 Ferrari 260
3 Mercedes 248
4 Red Bull Racing 214
5 Williams 80
6 Aston Martin 62
7 Racing Bulls 60
8 Kick Sauber 51
9 Haas 44
10 Alpine