«Είμαστε περήφανοι που στη χώρα μας δημιουργείται ένα από τα 7 πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το ΑΙ "Pharos". Και για τη συμμετοχή μας σε δύο ακόμη εμβληματικά έργα, το "ΘΩΡΑΞ" για την Άμυνα και το "ΗΡΩΝ" για τη Ρομποτική, που καθιστούν την Ελλάδα hub καινοτομίας και συμβάλλουν στην επιστροφή νέων επιστημόνων στην Πατρίδα μας».
Αυτά τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» και την Πένυ Αβραμίδη.
Αναφέρεται, ακόμη, σε δράσεις μέσω ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτούν επιχειρήσεις για την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, όπως το πρόγραμμα «Ερευνώ - Καινοτομώ» της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. «Σχεδιάζουμε, μεταξύ άλλων», επισήμανε, «την ενίσχυση της χρηματοδότησης για έργα Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά για startups και ΜμΕ και την υιοθέτησή της σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Την ενίσχυση δεξιοτήτων και ταλέντων, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών». 'Οπως εξήγησε «στην εξειδίκευση του Ειδικού Στόχου 1.4 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης αναμένονται τέτοιες δράσεις Δημόσιας Δαπάνης 140 εκατ. ευρώ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021-2027). Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε ν΄ αξιοποιήσουμε τα προγράμματα "Ορίζων Ευρώπη" και "Ψηφιακή Ευρώπη", που προβλέπουν επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ψηφιακή μετάβαση και την καινοτομία».
Όσον αφορά τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενσωματώθηκαν στο ευρύτερο καθεστώς χρηματοδότησης «Σύγχρονες Τεχνολογίες» τα προηγούμενα καθεστώτα για «Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία» και τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Επιχειρήσεων». Όπως υπογραμμμίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «επιπλέον, μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδότηση και οι μεσαίες επιχειρήσεις. Δίνουμε κίνητρα και παρέχουμε αυξημένες φοροαπαλλαγές για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, που φτάνουν έως και το 315%. Στηρίζουμε τη μεταφορά τεχνολογίας προς τους παραγωγικούς φορείς και προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων». Επίσης «τρέχει» η Δράση «Έρευνα & Καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα» για επιχειρήσεις της Περιφέρειας με προϋπολογισμό από 75.000 έως 350.000 ευρώ και προωθείται από την κυβέρνηση η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς και τα τοπικά οικοσυστήματα καινοτομίας.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογική εξέλιξη αλλά το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τον νέο κόσμο που έρχεται. Και η Ελλάδα είναι έτοιμη όχι μόνο να τον ακολουθήσει, αλλά να τον διαμορφώσει» καταλήγει.