Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στα συγκοινωνιακά δεδομένα της Θεσσαλονίκης παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης, με στόχο να ενώσει τις δυτικές συνοικίες της πόλης με το κέντρο και τη βιομηχανική περιοχή, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες πολίτες – κυρίως φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στη Σίνδο και εργαζόμενους στη ΒΙΠΕΘ.
Η επίσημη εξαγγελία έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, και του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα. Όπως ανακοινώθηκε, το έργο θα βγει σε διαγωνισμό έως τον Οκτώβριο του 2025, με την κατασκευή να ξεκινά την άνοιξη του 2026, εφόσον δεν προκύψουν ενστάσεις ή προσφυγές.
«Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιείται με εντολή του πρωθυπουργού, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η εντολή ήταν σαφής: να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς στα κρίσιμα έργα υποδομής της περιοχής. Η δυτική Θεσσαλονίκη δεν θα μείνει εκτός εξίσωσης», τόνισε ο κ. Κυρανάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και συνολικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ο Δυτικός Προαστιακός θα ξεκινά από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (Ν.Σ.Σ.), που θα διασυνδεθεί πλήρως με το μετρό της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ενοποιημένες και ταχύτερες μετακινήσεις. Οι επόμενες στάσεις θα είναι Μενεμένη, Επτανήσου και Κορδελιό. Από εκεί το δίκτυο θα χωρίζεται σε δύο κλάδους: η μία γραμμή θα καταλήγει στη Σίνδο και η δεύτερη στα Διαβατά και την Αγχιάλο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύνδεση με το ΔΙΠΑΕ, καθώς ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία γραμμής λεωφορείων που θα συνδέει απευθείας τον σταθμό Σίνδου με την πανεπιστημιούπολη. «Το έργο είναι κρίσιμο για την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, για τους εργάτες, για όσους αγωνίζονται καθημερινά για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο και ασφαλή μετακίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, Σταμάτης Αγγελόπουλος, εξέφρασε τη στήριξή του, λέγοντας πως η νέα γραμμή θα αλλάξει τα δεδομένα: «Οι φοιτητές θα μπορούν να βρίσκονται στην πύλη του πανεπιστημίου σε μόλις επτά λεπτά από τον σταθμό. Πρόκειται για μια βιώσιμη λύση που θα ενισχύσει το πανεπιστήμιο, θα αυξήσει την προσβασιμότητα και θα βοηθήσει να μείνουν περισσότεροι φοιτητές στη Σίνδο».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, επεσήμανε τη βούληση της Περιφέρειας να προχωρήσει το έργο ταχύτατα: «Ο υφυπουργός αντιλήφθηκε εξαρχής την αναγκαιότητα του προαστιακού, ο οποίος ξεκινά από το σημείο που σταματά το μετρό. Έως τις αρχές του 2026, αναμένουμε να έχουμε ανάδοχο».
Πέραν του βασικού δικτύου, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης του προαστιακού και στους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας, με νέες στάσεις σε Άγιο Αθανάσιο και Γέφυρα. «Θέλουμε να δώσουμε οικιστικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στις περιοχές αυτές, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες και να στηριχθεί η τοπική οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Γιουτίκας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της Hellenic Train, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, καθώς και δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα και Χαλκηδόνας.
Ο Δυτικός Προαστιακός υπόσχεται να αποτελέσει μια κομβική υποδομή για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος: μια πόλη πιο προσβάσιμη, συνδεδεμένη και με ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.