Με την έκθεση φωτογραφίας «Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900» και την ημερίδα «Βλαχόφωνος Ελληνισμός» ξεκίνησε επίσημα το πρωί της Κυριακής 22 Ιουνίου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων. Το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό θα κορυφωθεί στις 27 και 28 Ιουνίου 2025 με τις παραδοσιακές εκδηλώσεις στην περιοχή «Αλώνια».
Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας βλαχόφωνων πληθυσμών στην περιοχή, επισημαίνοντας πως οι ηγεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 1990 και μετά είχαν βλάχικη καταγωγή.
Στον χαιρετισμό του, ο βουλευτής ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, μίλησε με συγκίνηση για τις παιδικές του μνήμες στη Βόλβη και πρότεινε τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου για την πολιτιστική κληρονομιά των Βλαχόφωνων Ελλήνων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας, αναφέρθηκε στην έκθεση φωτογραφίας, η οποία σχεδιάστηκε για να φωτίσει πτυχές της ζωής των Βλάχων στη Μακεδονία του 20ού αιώνα και επιμελήθηκε ο αείμνηστος Αστέριος Κουκούδης. Η έκθεση φιλοξενείται στο Δημοτικό Κτίριο «Παύλος Μελάς» έως τις 28 Ιουνίου.
Κατά την ημερίδα που ακολούθησε, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου χαρακτήρισε τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό «ψυχή και πνεύμα του ελληνικού έθνους». Η ιστορικός Κωνσταντίνα Καρακώστα μίλησε για τη βλαχόφωνη Διασπορά και τις ερευνητικές προκλήσεις της, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας μοιράστηκε βιωματικές εμπειρίες από τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιόκαστρο.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με πατινάδα και παρουσιάσεις χορευτικών στις 27 και 28 Ιουνίου στην καρδιά του Ωραιοκάστρου. Συμμετέχουν δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός Ανταμώματος που δεν είναι απλώς γιορτή, αλλά πράξη μνήμης, ταυτότητας και πολιτισμικής συνέχειας.