Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας, του γενικού συμφέροντος, των δικαιωμάτων και της προόδου του ελληνικού λαού, απηύθυνε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως είπε, θα ειναι «Πρόεδρος όλων των Ελλήνων σε αποστολή ενωτική και ρυθμιστική», ενώ για την εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη συγκυρία, στην οποία αναλαμβάνει, με προκλήσεις στο εξωτερικό και το εσωτερικό μέτωπο, σημείωσε ότι «μέσα σε αυτό το τοπίο και με καθορισμένες τις αρμοδιότητές μου από το Σύνταγμα, καλούμαι και υποχρεούμαι να υπερασπιστώ την τήρησή του και την αρμονική και αξιόπιστη λειτουργία των θεσμών. Να υπερασπιστώ την εθνική ακεραιότητα, καθώς και το γενικό συμφέρον, τα δικαιώματα και την πρόοδο του ελληνικού λαού».
Παράλληλα, τόνισε ότι «η εθνική ομοψυχία, επάνω στους μεγάλους μας στόχους, δεν είναι κοινότοπο συμπλήρωμα ενός απλοϊκού ευχολογίου, αλλά ιστορικά απαράβατος όρος επιτυχίας αυτών των μεγάλων στόχων».
Επίσης, επεσήμανε ότι «με αφορμή την προ διετίας εθνική τραγωδία των Τεμπών που συγκλόνισε και συγκλονίζει τη χώρα εκφράζεται και η μεγάλη απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης, τελικά για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Και όταν εκφράζεται μια μεγάλη απαίτηση από την κοινωνία έρχεται η σειρά, πρέπει να έρθει η σειρά, της μεγάλης ανταπόκρισης».
Για την κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: «Με αξιοπρέπεια ασκήσατε τα καθήκοντά σας, δίνοντας επιπλέον διακριτικά αλλά και διακριτά και τον προσωπικό σας τόνο σε αυτά. Ανοίξατε τον θεσμό στην κοινωνία ενισχυτικά για το γόητρό του, όπως αυτό αποτυπώνεται και σε μια υπέροχη έκδοση που βγάλατε τελευταία. Προβάλατε τον πολιτισμό μας, τις αξίες μιας χώρας που μετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και μία Ελλάδα που μπορεί να είναι ακριτική, αλλά την κάνατε να μη νοιώθει ποτέ ξεχασμένη. Κρατική λειτουργός σε αποστολή υπήρξατε, για να δανειστώ τα λόγια σας που τα κάνατε πράξη». 
Πρόσθεσε ότι καλείται:
- Να υπερασπιστεί την τήρηση του Συντάγματος και την αρμονική και αξιόπιστη λειτουργία των θεσμών.
- Να υπερασπιστεί την εθνική ακεραιότητα καθώς και το γενικό συμφέρον, τα δικαιώματα και την πρόοδο του ελληνικού λαού.
Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον κ. Τασούλα για την εκλογή του και του ευχήθηκε ολόψυχα κάθε επιτυχία στα καθήκοντά του. Όπως ανέφερε, «η προηγούμενη θητεία σας ως προέδρου της Βουλής και η σημαντική πολιτική σας διαδρομή ως ενός πολιτικού που υπηρετεί με συνέπεια τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους και καλλιεργεί τη δημοκρατική συναίνεση, συνιστούν τα εχέγγυα για την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση του έργου σας».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «αναλαμβάνετε σε καιρούς αβέβαιους, με πολλές εντάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Σε έναν κόσμο μεταβατικό και σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων. Ο ενωτικός και συμβολικός λόγος και ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και η επαφή με την κοινωνία ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο πολίτευμα και την ελπίδα για την πρόοδο του τόπου μας» και εξέφρασε την βεβαιότητά της πως «σε αυτήν την κατεύθυνση θα πορευτείτε, κύριε Πρόεδρε, και από την πλευρά μου θα είμαι στη διάθεσή σας».

Ορκωμοσία με απουσίες



Είχε προηγηθεί η διαδικασία ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, ο οποίος με το επιφώνημα «άξιος» καταχειροκροτήθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν ενταχθεί στο Κίνημα Δημοκρατίας, επέλεξαν να απουσιάζουν από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.
Πολύ πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ορκωμοσίας, οι βουλευτές της ΝΔ είχαν γεμίσει τα κοινοβουλευτικά έδρανα στην Ολομέλεια, ενώ πρώτος από τους υπουργούς εισήλθε ο υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος.
Από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο πρώτος που εισήλθε στην Ολομέλεια και ακολούθησαν λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Στα πρώτα υπουργικά έδρανα, δίπλα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάθισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ακολούθησαν κατά σειρά, οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Θόδωρος Λιβάνιος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σταϊκούρας και Θόδωρος Σκυλακάκης. Πιο πίσω πήραν θέση οι υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Φλωρίδης, Λίνα Μενδώνη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ στα τελευταία δύο έδρανα κάθισαν οι υφυπουργοί στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Μυλωνάκης.
Στα επίσημα έδρανα κάθισαν κατά σειρά, οι πρώην πρωθυπουργοί, Λουκάς Παπαδήμος, Βασιλική Θάνου, Ιωάννης Σαρμάς, Παναγιώτης Πικραμένος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, Βύρων Πολύδωρας, Νίκος Βούτσης ο πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. 
Κατάμεστα ήταν από πολύ νωρίς και τα θεωρεία, από πρέσβεις και διπλωματικούς εκπροσώπους. Ρεκόρ σημείωσε μάλιστα η παρουσία διπλωματικών αποστολών που έφθασαν τις 90, ενώ το «παρών» στην ορκωμοσία έδωσαν στα επίσημα έδρανα και οι εκπρόσωποι των πέντε πρεσβυγενών Πατριαρχείων και οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η σύζυγος του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, Φανή Σταθοπούλου, μαζί με τα δύο παιδιά τους, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, κάθισαν στο ακρινό θεωρείο που βλέπει απέναντι στο βήμα της Ολομέλειας.
Άδεια ωστόσο ήταν τα έδρανα της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς και των 6 ανεξάρτητων βουλευτών που προσχώρησαν στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. 
Παρόντες οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και 24 βουλευτές του κόμματος του, του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μαζί με 12 βουλευτές του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 10 βουλευτές του, καθώς και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Από τη Νέα Αριστερά παρίσταντο ο πρόεδρός της, Αλέξης Χαρίτσης και η βουλευτής Πέρκα Θεοπίστη, ενώ το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας με 4 βουλευτές του.
Να σημειωθεί ότι, όπως διευκρινίστηκε από το περιβάλλον του, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε λάβει πρόσκληση για την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο την ίδια ώρα έπρεπε να παραβρίσκεται στην κρίσιμη ψηφοφορία που διεξαγόταν στην Ακαδημία Αθηνών για την υποψηφιότητα του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ως μέλους της Ακαδημίας.