Τις συνθήκες στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ έφερε με δυο Επίκαιρες Ερωτήσεις της προς τον Υπουργό Υγείας, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως το Θεαγένειο σήμερα, έχει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κ. Νοτοπούλου υποστηρίζει ότι ο υπουργός «αγνοεί επιδεικτικά τα πραγματικά οργανικά κενά που ανέρχονται στο 30%».
Η Κατερίνα Νοτοπούλου μετέφερε στη Βουλή παρεμβάσεις και ανακοινώσεις των εργαζόμενων και το αίτημά τους «για ουσιαστική στήριξη του Θεαγενείου ΑΝΘ». Μίλησε ακόμη για τις μετακινήσεις προσωπικού – αναισθησιολόγων και νοσηλευτών- προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σε άλλα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος αναμονής για τα κρίσιμα χειρουργεία και εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επαγγελματική εξουθένωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι νοσηλευτής καλείται να φροντίσει 30 ασθενείς.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου επανέφερε ακόμη το ερώτημα για την απουσία χώρου ανάνηψης στο ενδοσκοπικό εργαστήριο της Γαστρεντερολογικής Κλινικής για το οποίο έχει καταθέσει Επίκαιρη ερώτηση τον περασμένο Νοέμβριο, με τον Υπουργό Υγείας να απαντά πως δεν προβλέπεται χώρος ανάνηψης στον παρόντα κανονισμό λειτουργίας, έχει προβλεφθεί όμως στη νέα πρόταση οργανισμού που έχει υποβληθεί.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετέφερε ακόμη τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης που βρίσκεται αντιμέτωπο, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, «με σοβαρή μείωση της δύναμης των ασθενοφόρων που επιχειρούν σε επείγοντα περιστατικά με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα και ταχύτητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», ζητώντας τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού που αποτελεί το 40% των διασωστών.
Υποστήριξε ότι τα οφειλόμενα ρεπό έχουν ξεπεράσει τα 8.270, οι ημέρες κανονικής άδειας φθάνουν τις 9.715 αλλά δεν μπορούν να τις λάβουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις βάρδιες των πληρωμάτων, αλλά ακόμη και στο τηλεφωνικό κέντρο.
Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι ο στόλος των ασθενοφόρων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια από 25 σε 20 ενώ βλάβες και ανάγκες συντήρησης θέτουν συχνά κάποια από αυτά εκτός λειτουργίας για σημαντικά χρονικά διαστήματα. Τους δε θερινούς μήνες που το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης πρέπει να εξυπηρετήσει και τη Χαλκιδική τα ασθενοφόρα που βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι μόλις 12.