Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη «μάχη της Βουλής» όπως ακριβώς το είχε σχεδιάσει: Με τις ψήφους των βουλευτών της ξεπέρασε τον -όποιο- σκόπελο και συνεχίζει. Πώς και μέχρι πότε; Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως το 2027.
Είναι σαφές, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ότι το σχέδιο του Μαξίμου είναι η προσπάθεια να εξαντληθεί η τετραετία. Κι ως τότε, υπάρχουν ελπίδες ανατροπής της κατάστασης. Όχι, φυσικά, ελπίδες να φθάσει η Νέα Δημοκρατία στα ποσοστά των προηγούμενων εθνικών εκλογών -ούτε κι ο πλέον υπεραισιόδοξος δεν ελπίζει σε κάτι τέτοιο- αλλά να έχει ένα ποσοστό ικανό να αναγκάσει τους όποιους απέναντι να συγκυβερνήσουν.
Για να υπάρξει, όμως, ένα τέτοιο ποσοστό, στο Μαξίμου έχουν καταλάβει ότι τα βήματα πρέπει να είναι δραστικά και αποφασιστικά.
Το επόμενο βήμα είναι ο ανασχηματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες προσδιορίζεται για μετά την ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα στις 13 Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται μια ημερομηνία μετά το Πάσχα (που εφέτος πέφτει στις 20 Απριλίου). Ίσως και αρκετά αργότερα, για να μην υπάρξουν θλιβεροί συνδυασμοί με ένα Πάσχα του παρελθόντος...
Βέβαια, ως τότε η κυβέρνηση προχωρά σε -σχετικά- αργούς ρυθμούς, αφού το μήνυμα πως «σε αυτόν τον ανασχηματισμό θα χυθεί αίμα» έχει περάσει και δεν είναι λίγοι οι υπουργοί (κυρίως οι αναπληρωτές και οι υφυπουργοί) που το ΄χουν πάρει απόφαση ότι θα βρεθούν εκτός.
Οι πληροφορίες θέλουν αλλαγές σε βασικά υπουργεία -οπωσδήποτε στο Μεταφορών και Υποδομών, στο Ανάπτυξης και στο Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ειδικά αν οδηγηθεί στο Μαξίμου ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Αυτό το σενάριο, που ήταν πολύ «δυνατό» πριν τη «μάχη της Βουλής» φαίνεται να αδυνατίζει καθώς κάποιοι φρόντισαν να υπενθυμίσουν ότι την αποφράδα νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 ο κ. Γεραπετρίτης ήταν υπουργός Επικρατείας και, με την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Η αντιπολίτευση έχει φροντίσει να το υπενθυμίσει και θεωρείται σίγουρο πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα το υπενθυμίζει συνεχώς και με αυξανόμενη ένταση.
Οι γνωρίζοντες υπογραμμίζουν ότι ο στόχος του ανασχηματισμού θα είναι διπλός: Πρώτα να σταματήσει τις διαρροές προς τα δεξιά της ιστορικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Κι έπειτα να επαναφέρει στο κόμμα τους κεντρώους που, λόγω των εξελίξεων, μετακινήθηκαν στο δημοσκοπικό ποσοστό των αναποφάσιστων.
Όσον αφορά τους Θεσσαλονικείς της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται να διατηρούνται στην κυβέρνηση όλοι (με ενδεχόμενη μετακίνηση του Κώστα Γκιουλέκα σε άλλο υφυπουργείο, ίσως και του Νίκου Ταχιάου) με είσοδο των Θόδωρου Καράογλου και Σταύρου Καλαφάτη. Είσοδο θα έχουμε, όμως και από άλλους Βορειοελλαδίτες, με πρώτο να ακούγεται το όνομα του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η κίνηση αυτή δείχνει την αναγνώριση του προβλήματος που υπάρχει στη Βόρειο Ελλάδα με διαρροές προς τα δεξιά.

Προβληματισμός στα άλλα διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας

Μπορεί οι δηλώσεις των εκ δεξιών κομμάτων να είναι πανηγυρικές και διθυραμβικές, όμως οι πληροφορίες θέλουν σε όλα να επικρατεί προβληματισμός.
Η Ελληνική Λύση βλέπει να ανεβαίνει δημοσκοπικά η Φωνή Λογικής. Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό του αυτό και, όποτε βρίσκει ευκαιρία, επιτίθεται στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, καθώς έχει αποδεχτεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που θέλουν να του «κλέβει» ποσοστά.
Στη ΝΙΚΗ αναζητούν μονοπάτι. Έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την επικοινωνία τους ενώ, πηγές εντός του κόμματος θέλουν την ηγεσία να προβληματίζεται με τη στάση υπερασπιστών του κόμματος που, στις προηγούμενες εκλογές, αν και ευρισκόμενοι σε κάποια απόσταση από την κοινωνία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Θεωρούν, πάντως, ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους, χωρίς, όμως, να ελπίζουν σε άνοδο.
Οι Σπαρτιάτες δείχνουν να το έχουν πάρει απόφαση ότι στις επόμενες εκλογές θα βρεθούν εκτός Βουλής. Πληροφορίες θέλουν να γίνονται κινήσεις σε διπλό μέτωπο: Σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης αλλά, κυρίως, στη δημιουργία μιας νέας κίνησης.
Πάντως, Βελόπουλος - Λατινοπούλου βλέπουν μάλλον θετικά την περίπτωση απομάκρυνσης των εκλογών, έτσι ώστε να ΄χουν τον πολιτικό χρόνο μπροστά τους για να «δουλέψουν» την περίπτωση να συνεισφέρουν σε μία κυβέρνηση -εάν κι εφόσον χρειαστεί. Εξάλλου, το επιχείρημα της «συνεργασίας για το καλό της πατρίδας» υπάρχει πάντα στο τραπέζι. Και γνωρίζουν ότι η νυν κυβέρνηση, για να συνεχίσει να είναι κυβέρνηση, θα αναγκαστεί να συνεργαστεί.