Τα επόμενα κυβερνητικά σχέδια για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέλυσε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος από το βήμα του 8ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α.) 
Επισήμανε ότι το λιμάνι αποτελεί προφανώς ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη και τόνισε «θα το στηρίξουμε σε όλους τους σχεδιασμούς του». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι το έργο υλοποίησης του Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης ύψους 53,5 εκατ. ευρώ «αφορά και στη σύνδεση του λιμένος με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Είναι τμήμα του έργου η σύνδεση του 6ου προβλήτα με το σιδηροδρομικό δίκτυο», τόνισε.
Πρόσθεσε: «Κάναμε μάλιστα και την υπέρβαση και σε συνεννόηση με την ΟΛΘ ΑΕ θα κατασκευάσουμε διπλή γέφυρα εξόδου εισόδου, για να διευκολύνουμε όλη τη διακίνηση των φορτίων που η εταιρεία φιλοδοξεί να μεταφέρει. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο θα διώξουμε τις σιδηροδρομικές γραμμές από την 26η Οκτωβρίου που κόβουν την πόλη στη μέση και θα μπορέσουμε μελλοντικά, εφόσον βρεθεί ένας χώρος για τη διαλογή, να απομακρύνουμε εντελώς τις γραμμές από μια περιοχή που είναι αναπτυσσόμενη ιδίως μετά την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος». 

Τι λένε από τον ΟΛΘ

Τέλος Απριλίου, το αργότερο στις αρχές Μαίου φέτος, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Γιάννης Τσάρας στην τοποθέτησή του στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, απαριθμώντας μάλιστα και τα οφέλη από την υλοποίησή του.   
Τόνισε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό πλήρες στη χώρα και εξήγησε τα πλεονεκτήματα που αποκτά με τον 6ο προβλήτα. 
Βέβαια, όπως είπε, είναι ανάγκη να «τρέξουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα τα έργα για τη σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ΠΑΘΕ, ενώ επισήμανε ότι για να θεωρείται σοβαρό και μεγάλο, θα πρέπει να διαθέτει και τελωνείο που «ναι μεν υπάρχει, αλλά έχει έως και δύο βάρδιες και όχι και τρίτη που είναι απαραίτητη».
Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι ενώ μέχρι το 2010 δεν υπήρχαν λιμάνια στις δύο πλευρές της Βαλκανικής, «αλλά λιμανάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο «σήμερα διαπιστώνω ότι η Βουλγαρία μας έχει περάσει με τον Μπουργκάς, ενώ τα δύο λιμάνια στην Κροατία έγιναν σούπερ. Και εμείς εδώ παραμένουμε στην εποχή του 2010, κυρίως από πλευράς υποδομών εντός και εκτός λιμανιού».