Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αφού, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, την οποία παρουσίασε ο Πασχάλης - Αλέξανδρος Τεμεκενίδης διευθυντής Ερευνών της εταιρείας οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δηλώνουν πως δυσκολεύονται περισσότερο χρόνο με το χρόνο.
«Το μομέντουμ για την αγορά της πόλης είναι θετικό αν και ελαφρά πιο αποδυναμωμένο σε σχέση με το 2023. Οι μικρές επιχειρήσεις, ειδικά στο λιανικό εμπόριο δυσκολεύονται περισσότερο, ανοίγει η ψαλίδα με τις μεγαλύτερες. Η επίδραση της πανδημίας στο λιανικό εμπόριο και στις καταναλωτικές συνήθειες πρέπει να εξεταστεί σε βάθος», σημείωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
«Παραδοσιακά η μικρή επιχείρηση γκρινιάζει περισσότερο, η πολιτεία έχει υποχρέωση να είναι πιο ευέλικτη στις αδειοδοτήσεις, βοηθώντας στη μετεξέλιξη των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕ του ΕΒΕΘ, Παναγιώτης Μενεξόπουλος.
Όπως εξήγησε ο κ. Τεμεκενίδης, τον κλοιό γύρω από το επιχειρείν σφίγγουν φόροι, εισφορές, ενεργειακό κόστος, ενώ η αδυναμία εύρεσης προσωπικού έρχεται να προσθέσει επιπλέον προβλήματα. Όσο για το μετρό που είναι, πια, πραγματικότητα για την πόλη, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες βοηθά κυρίως το κέντρο της πόλης. Επτά στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως βίωσαν δυσκολίες από τις εργασίες κατασκευής του Flyover ενώ η αξιολόγηση της λειτουργίας του Μετρό από τις επιχειρήσεις δείχνει πως ευνοήθηκε περισσότερο η αγορά του κέντρου της πόλης (30%). Μόλις το 17% εκτιμά πως ευνοήθηκαν και οι άλλες αγορές.
Οι επιχειρήσεις αποτιμούν θετικά το 2024 θέτοντας ως πρόβλημα την υψηλή φορολογία και τις εισφορές (60%), την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους (49%), τη δυσχέρεια πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση(52%) και τη δυσκολίας εύρεσης προσωπικού (41%).
Το 39% των επιχειρήσεων έναντι 47% στην προηγούμενη έρευνα, αναφέρουν πως ο τζίρος τους αυξήθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023. Για μία στις 4 ο τζίρος μειώθηκε το 2024 ενώ για το 34% έμεινε στάσιμος. Το 26%, ίδιο ποσοστό με το 2023, αύξησαν τις θέσεις εργασίας το 2024 με το 52% της αγοράς να μην είναι ικανοποιημένο από τις τραπεζικές σχέσεις.
Προβληματισμό προκαλεί η μείωση το 2024 του καθαρού πλήθους των Ανώνυμων Εταιρειών (εγγραφές μείον διαγραφές) κατά 18,9%. Εντυπωσιακή, όμως, ήταν η αύξηση στις εγγραφές Ετερόρρυθμων (72%) και Ομόρρυθμων (αύξηση 447%) Εταιρειών.
Οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 36% εκτιμούν πως τα πήγαν χειρότερα από το 2023 στην περσινή εορταστική περίοδο.
Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν πως το 2025 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2024 ενώ το 44% δεν αναμένει κάποια αξιόλογη μεταβολή.
Η αισιοδοξία είναι εντονότερη σε κατασκευές, μεταποίηση, υπηρεσίες και σε επιχειρήσεις με τζίρο μεγαλύτερο του 1 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη απαισιοδοξία εντοπίζεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Την ίδια στιγμή, το 30% των επιχειρήσεων «βλέπουν» μείωση ρευστότητας στο άμεσο μέλλον.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.