Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα το «συνέδριο» για την «Μακεδονική Γλώσσα» το οποίο διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε, σήμερα, στο ΠΑΜΑΚ από κάποιο «Εργαστήριο Πολιτισμού, Συνόρων και Φύλου» (!) – «Παράρτημα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Κυρίλλου και Μεθοδίου» των Σκοπίων.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έγιναν πράγματα και θάματα, με προπηλακισμό καθηγητή -όπως καταγγέλλει ο ίδιος- και τη συμμετοχή γνωστών για την ανθελληνική τους στάση.  Όσο για το «συνέδριο», πραγματοποιήθηκε κανονικά, παρά το ότι ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ δήλωσε πως... δεν είχε ιδέα για το περιεχόμενό του και το ίδρυμα, με ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί πως το μόνον που του κοινοποιήθηκε -κι αυτό μετά τα δημοσιεύματα- ήταν ένα γενικό πρόγραμμα!
Το «συνέδριο» άρχισε χωρίς κανένα πρόβλημα, με... κιθάρες και βιολιά. με μικρή καθυστέρηση, στις 12 το μεσημέρι, στο  σχεδόν άδειο Αμφιθέατρο 12 του ΠΑΜΑΚ. Ήταν το δεύτερο βήμα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας»...
Κι όλα αυτά ενώ, πριν από λίγους μήνες, ελληνικά σωματεία και λοιποί φορείς και πρόσωπα της Μακεδονίας κατάφεραν να ακυρώσουν δικαστική απόφαση ίδρυσης σωματείου για τη διάδοση και εκμάθηση της λεγόμενης «μακεδονικής» γλώσσας.
Μεταξύ των εισηγητών ήταν η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια στο ΠΑΜΑΚ, συντάκτρια του κειμένου «Όχι “σλαβική διάλεκτος”, γλώσσα είναι», που πρωτοδημοσιεύθηκε στα «Ενθέματα» της εφημερίδας «Αυγή» (12/2/2018)...  Επίσης, ο δρ. Ευάγγελος Κυριακού, από την Έδεσσα κι ο Φώτης Σιώνης, εκλεγμένος στην Τοπική Κοινότητα Έδεσσας.

Η καταγγελία του πρώην πρύτανη

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του «συνεδρίου», ο πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης προπηλακίστηκε, όπως καταγγέλλει, από κουκουλοφόρους που τον έφτυσαν, τον απείλησαν ενώ φώναξαν «να πεθάνει η Ελλάδα»!
Σε ανάρτησή του, ο πρώην πρύτανης αναφέρει:
«Τελικά η εκδήλωση διεξάγεται κανονικά …
Και όχι μόνο αυτό. Καθώς είχα μεταπτυχιακό μάθημα στις 2μμ δυστυχώς έπρεπε να περάσω υποχρεωτικά μπροστά από την εισόδου του Αμφιθέατρου που διεξάγεται. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι κουκουλοφόροι με συνθήματα όπως “να ψοφήσει η Ελλάδα” να με τραμπουκίζουν να με φτύνουν και να με απειλούν ότι θα σπάσουν το γραφείο μου.
Ενημέρωσα τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ και περιμένω την αντίδραση του. Είναι σημαντικό για μένα καθώς δεν μπορώ να βγω από το κτίριο του ΠΑΜΑΚ καθώς θα πρέπει να περάσω μπροστά από τους ίδιους ανθρώπους.
Όσο για τον κ. Νίκο Μαραντζίδη που ήταν έξω από το αμφιθέατρο (δεν γνωρίζω γιατί) σας μεταφέρω την στιχομυθία μας και την αφήνω στην δική σας κρίση:
Εγώ: Γεια σου Νίκο (δια χειραψίας)
Μαραντζίδης: Γεια σου, είσαι καλά;
Εγώ: Για να πω την αλήθεια, όχι και τόσο μ’ αυτά που βλέπω να γίνονται.
Μαραντζίδης: Μιλάς ως γλωσσολόγος;
Εγώ: Μιλώ ως Δραμινός που οι Βούλγαροι σκότωσαν τον παππού του στην τρίτη Βουλγαρική κατοχή. Μιλώ ως αυτός που θεωρεί ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι τόσο αθώες.
Υποσημείωση: Ο κ. Μαραντζίδης προφανώς γνωρίζει ότι ο κ. Ευάγγελος Κυριακού από την Έδεσσα όπως και οι περισσότεροι εκεί μέσα συμμετέχουν ως γλωσσολόγοι… Όχι Νίκο μου. Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκή εκδήλωση. Και το γνωρίζεις. όπως και όλοι μας άλλωστε».

Δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μία... υπεράσπισης

Το πρωί σήμερα μικρή ομάδα αντιδρώντων στη διοργάνωση της ημερίδας συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο, ενώ μια άλλη ομάδα συγκεντρώθηκε στο Δημαρχείο. Αντίστοιχα μικρός αριθμός υποστηρικτών βρίσκονταν στην είσοδο του ΠΑΜΑΚ. 
Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Αριστερών Φοιητών/τριών μέλη του οποίου βρέθηκαν στην είοσοδο του ΠΑΜΑΚ αναφέρει πως «σε κάθε προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε φωνής που χαλάει το μισαλλόδοξο αφήγημά τους, θα μας βρίσκουν πάντα εκεί. Είτε στα πανεπιστήμια είτε εκτός θα είμαστε πάντα απέναντι σε κάθε φασίστα που απειλεί την ελευθερία μας».

Καταδικάζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Την απρόκλητη επίθεση σε βάρος του πρώην πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη καταδικάζει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.
Όπως αναφέρει, «προφανώς τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα είναι θεματοφύλακες της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, όμως, η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν περιφρουρείται με τραμπουκισμούς και βία».
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη επίθεση σε βάρος του π. Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη έξω από το Αμφιθέατρο που φιλοξενήθηκε ημερίδα Εργαστηρίου του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.
Προφανώς τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα είναι θεματοφύλακες της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, όμως, η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν περιφρουρείται με τραμπουκισμούς και βία. Ας γίνει αντιληπτό, πως κανένας φασισμός κάθε απόχρωσης δεν έχει τη δύναμη να διαγράψει την Ιστορία και να επιβάλει μια νόθα πραγματικότητα».

Ιδέα δεν είχε ο πρύτανης

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο πρύτανης του πανεπιστημίου Στυλιανός Κατρανίδης τόνισε πως «δεν έχει υπάρξει καμία έγκριση του Πανεπιστημίου κεντρικά για μια τέτοια εκδήλωση με θέμα τη “Μακεδονική Γλώσσα”, δεν μας έχει ζητηθεί αίθουσα και πολύ περισσότερο κάποια χρηματοδότηση για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας».
Μάλιστα, χθες, από το ΠΑΜΑΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σχετικά με το ζήτημα που αναδείχθηκε μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου και που αφορά τη διοργάνωση ημερίδας με τίτλο στα αγγλικά «The Republic of North Macedonia and Greece: Perspectives of Cultural Collaboration: The Macedonian Language» από το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου που λειτουργεί στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διευκρινίζουν τα ακόλουθα:
    • Η συγκεκριμένη ημερίδα διοργανώθηκε με αποκλειστική πρωτοβουλία του προαναφερθέντος Εργαστηρίου
    • Το θέμα της ημερίδας δεν έχει αναφερθεί στη συνέλευση του Τμήματος
    • Ενημέρωση για την ημερίδα δεν υπήρξε ούτε προς την Πρυτανεία ή την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, ούτε ζητήθηκε αίθουσα
    • Σε χθεσινοβραδινή επικοινωνία του Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη με την υπεύθυνη της διοργάνωσης, για διευκρινήσεις σχετικά με την ημερίδα, έλαβε ως απάντηση ένα γενικό πρόγραμμά της, χωρίς αναφορά στον τίτλο της.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σεβόμενες την ακαδημαϊκή ελευθερία δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή της ημερίδας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, διαπιστώνουν απουσία ενημέρωσης των πανεπιστημιακών σωμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών λειτουργιών και εν γένει της ακαδημαϊκής δεοντολογίας του Πανεπιστημίου.
Ο Πρύτανης εντοπίζοντας σημαντικές αδυναμίες στη διοργάνωση της ημερίδας και με σκοπό την ασφάλεια των συμμετεχόντων/ουσών στην εκδήλωση, όπως και του συνόλου των ευρισκομένων στο Πανεπιστήμιο, καθώς και την διαφύλαξη των χώρων και της περιουσίας  αυτού, έχει ζητήσει από τη συντονίστρια η διεξαγωγή της να πραγματοποιηθεί εκτός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας».