Ομάδα καθηγητών ιατρικής του ΜΙΤ σε συνεργασία με ανάλογη ομάδα από το Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, δημιούργησαν μια νέα τεχνική, που δεν έχει υπάρξει ξανά στο πεδίο της  τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί λογισμικά μοντέλα τα οποία συνεχώς ανανεώνονται, συνεχώς μαθαίνουν από τις προηγούμενες χρήσεις, είναι διαδραστικά, μπορούν δηλαδή να μεταμορφώνονται ουσιαστικά ανάλογα με το γιατρό που τα χρησιμοποιεί, ώστε να βγάζουν πιο καλά αποτελέσματα σε ένα χειρουργείο και να αντιμετωπίζονται οι επιπλοκές. 
Την ανακοίνωση έκανε ο Γεώργιος Βέλμαχος MD, PhD, MSEd καθηγητής χειρουργικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαντ, διευθυντής κλινικής τραύματος, επείγουσας χειρουργικής και εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης καθώς και επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ιατρικής της σχολής επιστημών υγείας ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και Θεσσαλίας. Ο καθ. Βέλμαχος μίλησε για την «Artificial Intelligence, the Future of Medicine and… Potter» στην ενημέρωση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την ΑΙ, με την οποία έκλεισαν οι δράσεις του συλλόγου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύσταση του. 
Ειδικοί επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν σε ανοιχτές συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια ημερίδας όπου και μίλησαν για την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της.
Ο καθηγητής έκανε λόγο για «έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης το 2013-2014» που οδήγησε σε πλήρη εφαρμογή της, καθώς «τώρα δεν μπορείς να ανοίξεις σε σένα χειρουργικό περιοδικό χωρίς να υπάρχουν 3-4 άρθρα τα οποία τα περισσότερα δεν προσφέρουν τίποτα καινούργιο». 
Χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική «ένα ποτάμι του έρχεται και το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να το ασπαστείτε διότι είναι αναπόφευκτο».
Όπως είπε, οι χειρουργοί είχαν πάντα το πρόβλημα, όχι μόνο πώς θα θεραπεύσουν αλλά και πώς θα κάνουν πρόγνωση για τα χειρουργικά προβλήματα που προέκυπταν στο χειρουργείο. Έτσι προέκυψε η βάση δεδομένων ACS NSQIP, δηλαδή American College ofSurgeons, το αμερικανικό Κολλέγιο χειρουργών, National Surgical Quality Improvement Project, που είναι μία βάση δεδομένων από στοιχεία που δίνουν στον κεντρικό οργανισμό του αμερικανικού κολλεγίου χειρουργών όλα τα νοσοκομεία της Αμερικής. Χειρουργοί, διοικητικοί, ακόμη και εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στην εξαγωγή των στοιχείων που χρειάζεται αυτή η βάση δεδομένων, «φορτώνουν» αυτήν τη βάση. Το αποτέλεσμα είναι η εφαρμογή POTΤER να προσφέρει ακριβείς προγνώσεις όσον αφορά τους ασθενείς με επείγοντα χειρουργικά προβλήματα.
Ο καθηγητής είπε πως η έρευνα προσανατολίζεται στο «εάν η τεχνητή νοημοσύνη συμπεριφέρεται καλύτερα από έναν πολύ έμπειρο χειρουργό ο οποίος μπαίνει μέσα στο δωμάτιο και απλώς βλέπει τον άρρωστο και βγάζει διάγνωση. Δηλαδή εάν ένας άρρωστος έχει μια πιθανότητα θανάτου 70%, ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να κατεβάσουμε το 70% στο 60%, στο 50%. Αυτό είναι το καινούργιο με την τεχνική νοημοσύνη και είμαι σίγουρος ότι θα το κατακτήσουμε σχετικά εύκολα».