Γράφει ο «Περαστικός»

Μόνιμη γκρίνια των Θεσσαλονικέων είναι και το περίφημο «η πόλη δεν έχει μέσα ενημέρωσης»... Το ακούει συνέχεια ο Περαστικός, ακόμη και από ανθρώπους του πολιτικού κόσμου.
Δεν έχουν και απόλυτο άδικο, λέει. Αν και, όταν ξεκινάει την καταγραφή, δεν του βγαίνουν ακριβώς έτσι τα κουκιά...
Να αρχίσει να μιλάει ο Περαστικός για τις ηλεκτρονικές εφημερίδες. Τα σάιτ; Ων ουκ έστιν αριθμός; Βάλε το πρόθεμα thess με ένα ή δύο ες (ή το πρόθεμα salonica -για να ευλογήσουμε και τα γένια μας) πάτα έντερ και θα δεις τι θα σου βγάλει ο Γούγλης... Υπολογίζονται σε πάνω από 50 τα σάιτ που προσφέρουν κάθε είδους ενημέρωση.
Να πάμε στις τηλεοράσεις; Όσες υπάρχουν πανελλαδικά, άλλες τόσες υπάρχουν και με έδρα τη Θεσσαλονίκη. 
Στα ραδιόφωνα; Κάθε τόσο ξεφυτρώνει κι ένας ενημερωτικός σταθμός.
Όσο για τη μόνιμη γκρίνια, «η Θεσσαλονίκη δεν έχει εφημερίδες» να θυμίσει ο Περαστικός στους γκρινιάρηδες ότι η Θεσσαλονίκη έχει μία καθημερινή εφημερίδα, μία Κυριακάτικη που κρεμιέται στα περίπτερα, δύο βδομαδιάτικες φρι πρες και μία 15νθήμερη -επίσης φρι. Κι ετοιμάζεται κι άλλη μία βδομαδιάτικη που θα «κρεμαστεί» στα περίπτερα και θα κινείται στο χώρο της λαϊκής δεξιάς (αν κρίνει ο περαστικός από τους χρηματοδότες και τους δύο -sic- συμβούλους έκδοσης που ανήκουν στο χώρο της Καραμανλικής Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η τελευταία, μάλιστα, είναι στη φάση των δοκιμαστικών φύλλων. Στο... ζέσταμα, δηλαδή.
Τότε; Προς τι η γκρίνια; Κι έχουν άδικο, τελικά, όλοι αυτοί; 
Ο Περαστικός πιστεύει ότι δεν έχουν απόλυτο άδικο. Μπορεί η πόλη, ειδικά στον τομέα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, να διαθέτει πολλά μέσα -περισσότερα από αυτά που η αγορά μπορεί να σηκώσει και να χρηματοδοτήσει- όμως αυτά που παρεμβαίνουν στα θέματα είναι ελάχιστα. Παρέμβαση τολμούν λίγα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός -άντε, των δύο χεριών... Και, μερικές φορές, οι αναγνώστες βλέπουν και διακρίνουν την κωλοτούμπα να ασκείται κριτική σε πρόσωπα και την επομένη να χαϊδολογούνται τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιες καταστάσεις...
Εν κατακλείδι, ο Περαστικός πιστεύει ότι η πόλη διαθέτει ενημέρωση. Δεν διαθέτει, όμως, δημοσιογραφία. Και μη βιαστούν να πουν κάποιοι ότι «είναι το ίδιο». Ενημέρωση προσφέρουν και τα δελτία Τύπου που εκδίδουν οι φορείς. Η δημοσιογραφία αναζητείται. Αλλά πώς να ΄χεις δημοσιογραφία με 200 ευρώ μαύρα το μήνα; Κάποιοι κάνουν ότι πληρώνουν και κάποιοι άλλοι κάνουν ότι δουλεύουν.