Γράφει ο «Σύντομος»

Έπεσε λίγο το ενδιαφέρον για την επικείμενη επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες. Η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά βοήθησε σε αυτό.  Ο πρώην πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου και στις 10.00 π.μ. θα τον υποδεχτεί στο δημαρχείο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.  Δηλώσεις δεν αναμένονται.

Όλα τα χαρτιά στο τραπέζι ρίχνει η Βούλα Πατουλίδου. Σε χθεσινή συνέντευξή της στη vergina tv θύμισε ότι το 2019 θα ήταν υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά, όπως είπε «τη σταμάτησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας». Τα 'ριξε πάλι στο Μαξίμου, με μια «μπηχτή» του στιλ «η τράπουλα είναι σημαδεμένη». Και, φυσικά, όρμησε και στην Αηδονά, για την οποία είπε ότι «δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», αναρωτώμενη «πού ήταν με την κακοκαιρία όταν ξεριζώθηκαν 600 δέντρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης»;

Το ότι η κ. Αηδονά είναι μια «μεσοβέζικη» κατάσταση στην Περιφερεια Κεντρικής Μακεοδνίας, το ΄χουν καταλάβει όλοι. Κι ακόμη κι αν συνεχιστούν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την... «τσαρίνα των οικονομικών στην ΠΚΜ», η εντύπωση των ψηφοφόρων δεν αλλάζει: «Η Αηδονά θα μείνει ως τις εκλογές, αφού κανείς δεν θα πει όχι στην επιθυμία του Απόστολου Τζιτζικώστα και, μετά υποψήφιος περιφερειάρχης για τη ΝΔ θα είναι ή ο Καράογλου ή ο Γκιουλέκας και του ΠΑΣΟΚ η Πατουλίδου». Αυτά λένε οι ψηφοφόροι κι όσοι νομίζουν ότι μερικά δημοσιεύματα θα αλλάξουν αυτήν την εντύπωση, πλανώνται πλάνην οικτράν...

Μπορεί να ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην ΕΣΗΕΜΘ όμως, όπως γίνεται συχνά - πυκνά, τα απόνερα έχουν φθάσει ως σήμερα. Οι παρατάξεις που πήραν μέρος δίνουν μια εικόνα που μόνον ενωτική δεν είναι... 
Να πούμε στα... σύντομα: Τις εκλογές κέρδισε η παράταξη «Δημοσιογραφική Ενότητα – Προοπτική» που κατέλαβε τέσσερις έδρες. Ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος Γιάννης Βοϊτσίδης κάλεσε σε αρχαιρεσίες για την σύσταση προεδρείου.
Η δεύτερη στις προτιμήσεις των δημοσιογράφων παράταξη «Μπροστά για την Ένωση» κατήγγειλε πως απορρίφθηκε η πρότασή της για το σχηματισμό αναλογικού προεδρείου επειδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου -πλέον- Γιάννη Βοϊτσίδη η εκπρόσωπος της παράταξης «Επανένωση» δεν συμφωνούσε με την παρουσία συμβούλων της παράταξης «Μπροστά για την Ένωση» στο προεδρείο.
Η παράταξη «Επανένωση» δέχτηκε ,πάντως, τη θέση που της προσφέρθηκε στο προεδρείο από τη νικήτρια παράταξη «Δημοσιογραφική Ενότητα – Προοπτική». Ανακοίνωσε, δε, ότι υπήρξε.. «προγραμματική συμφωνία» με την πρώτη σε ψήφους παράταξη...
Η παράταξη «Ένωση για τους Δημοσιογράφους» αφήνει αιχμές λέγοντας ότι «θα παραμείνει στις επάλξεις μαχόμενη για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εργασιακού φορέα, και όχι επιλεκτικά». Εξιστορεί πώς ζήτησε συλλογικό προεδρείο, στήριξε για πρόεδρο τον Γιάννη Βοϊτσίδη, αλλά επειδή η νικήτρια παράταξη δεν δέχτηκε προεδρείο από όλες τις παρατάξεις, αποφάσισε να παραμείνει στο δ.σ. με την απλή θέση του μέλους.

Ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι: Η νικήτρια παράταξη μπορούσε να σχηματίσει προεδρείο και από μόνη της. Το καταστατικό της ΕΣΗΕΜΘ προβλέπει πως τις θέσεις του αναπληρωτή ταμία και του αναπληρωτή γραμματέα μπορεί να κατέχει μέλος του δ.σ. που έχει ήδη θέση ταμία ή γραμματέα (ο γραμματέας γίνεται και αναπληρωτής ταμίας κι ο ταμίας αναπληρωτής γραμματέας). Το ίδιο ισχύει και για την τυπική θέση του εφόρου κτιρίου. Έτσι, με τους τέσσερις συμβούλους της, η νικήτρια παράταξη θα μπορούσε να έχει πρόεδρο, αντιπρόεδρο (θέσεις με ξεχωριστούς συμβούλους) γραμματέα / αναπληρωτή ταμία, ταμία / αναπληρωτή γραμματέα. Επιλέχθηκε, όμως, η λύση της «προγραμματικής συνεργασίας» με μία από τις παρατάξεις.

Να θυμίσουμε, ακόμη, ότι διοίκηση στα χρόνια που πέρασαν ήταν πάλι η «Δημοσιογραφική Ενότητα – Προοπτική» με θέσεις στο προεδρείο της «Μπροστά για την Ένωση» και της «Ένωση για τους Δημοσιογράφους». Κι επειδή η «Επανένωση» κάνει λόγο για νέες συμβάσεις εργασίας και βελτιώσεις των συνθηκών, να θυμίσουμε επίσης ότι στην προηγούμενη τριετία η ΕΣΗΕΜΘ δεν υπέγραψε κάποια νέα σύμβαση, έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να φέρει στο τραπέζι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών εφημερίδων για να συζητήσει την περίπτωση σύμβασης, προχώρησε σε διαγραφές δημοσιογράφων που χρωστούσαν συνδρομές, παρακολούθησε τις προσπάθειες της ΕΣΗΕΑ για νέα ΚΥΑ (που έχει τη σημασία σύμβασης με το δημόσιο) για τις αμοιβές δημοσιογράφων και τα θεσμικά τους δικαιώματα (και την τρικυμμία στη ΔΕΠΘΕ για την εφαρμογή της), είδε τηλεοπτικά κανάλια της Θεσσαλονίκης να σταματούν το ενημερωτικό τους πρόγραμμα, κατήγγειλε την ΕΡΤ3 για μείωση του ενημερωτικού της προγράμματος και μάλλον αγνοεί τη δραστηριότητα συγκεκριμένων ραδιοφωνικών σταθμών στη Θράκη.