Κρατάει... χρόνια αυτή η κολόνια της κόντρας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά. Κι όμως. ο πρώην πρωθυπουργός εξελέγη βουλευτής το 1977, σε ηλικία μόλις 26 ετών, καθώς υπήρξε ευνοούμενος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη!
Η αρχή της εξέλιξης του Αντώνη σαμαρά βρίσκεται βαθιά στο χρόνο, μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 1984. Αρχηγός τότε ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και, μετά την ήττα, παραιτήθηκε για λόγους υγείας.
Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν πρόεδρος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε ο Σαμαράς θεωρούνταν «Αβεροφικός», όμως ο νέος αρχηγός της παράταξης διέγνωσε ότι ο νεαρός Πελοποννήσιος θα μπορούσε να είναι το αντίπαλο δέος του ανερχόμενου Μιλτιάδη Έβερτ - τότε εκπροσώπου του «καραμανλισμού» και... εσωτερική αντιπολίτευση στον αείμνηστο Μητσοτάκη.
Στη συγκυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη ο Αντώνης Σαμαράς προωθείται από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών(τον Ιούλιο του 1989).
Στην Οικουμενική Κυβέρνηση (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου -δηλαδή ΚΚΕ και ΕΑΡ) Ζολώτα τοποθετείται υπουργός Εξωτερικών.
Τον Απρίλιο του 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέγεται πρωθυπουργός και, φυσικά, διατηρεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.
Το 1992, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του δηλώνει: «Ο Σαμαράς είναι δικό μου παιδί, εγώ τον έκανα υπουργό, παρ’ όλη την έκπληξη που αισθάνθηκαν όλοι, και είναι αδιανόητο να έχει άλλη πολιτική από τη δική μου».
Στις 13 Απριλίου 1992, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η χώρα δονείται από συλλαλητήρια κατά της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων με όνομα σύνθετο με τον όρο «Μακεδονία». Μητσοτάκης - Σαμαράς διαφωνούν για το χειρισμό, ο Σαμαράς διαφοροποιείται καταθέτοντας σχέδιο με επτά σημεία δράσης και, τον Οκτώβριο του 1992, ο Σαμαράς αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία. Στις 30 Ιουνίου 1993 ιδρύει την Πολιτική Άνοιξη. Στέφανος Στεφανόπουλος και Γιώργος Συμπιλίδης, λίγους μήνες μετά, ανεξαρτητοποιούνται από τη ΝΔ, διατηρούν τις έδρες τους (σε Ηλεία και Κιλκίς αντίστοιχα) κι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μένει με 150 βουλευτές και χάνει τη δεδηλωμένη.
Τον Οκτώβριο του 1993 ο Μητσοτάκης χάνει τις εκλογές.
«Η επίσημη ελληνική θέση για το Μακεδονικό αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και υπογράφηκε από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς –και όχι από μένα– τον Απρίλιο του 1992. Κατηγορούμαι, λοιπόν, για μια πολιτική που άλλοι αποφάσισαν» θα δηλώσει μετά από χρόνια στον Ελεύθερο Τύπο ο Αντώνης Σαμαράς.
Ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, η ήττα Σημίτη, η διακυβέρνηση Καραμανλή και, το 2009, η εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Ο δρόμος για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει. Τον στηρίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και, στις 29 Νοεμβρίου του 2009, εκλέγεται πρόεδρος της Ν.Δ. με ποσοστό 50,06%, έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Από τις πρώτες ενέργειες του Αντώνη Σαμαρά ήταν να θέσει εκτός ΝΔ την Ντόρα Μπακογιάννη (την οποία ο Κώστας Καραμανλής είχε πείσει να μην αντιδράσει στην επάνοδο του Μεσσήνιου πολιτικού) επειδή είχε ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου με τα νέα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της χώρας μας από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ (πρώτο μνημόνιο). Αν και η Ντόρα επέστρεψε στο κόμμα μετά τις πρώτες εκλογές του 2012, δεν πήρε χαρτοφυλάκιο από τον Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, υπουργοποιήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θέση στην οποία παρέμεινε από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015).
Το ρήγμα ενεργοποιήθηκε εκ νέου από τις θέσεις που εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς για τα ελληνοτουρκικά.
Τελευταία «μπηχτή» του πρωθυπουργού κατά του πρώην πρωθυπουργού ήταν αυτά που είπε για τον Νίκο Παππά στη Βουλή, με τη λογική «τα λέω στη νύφη για να τ' ακούει η πεθερά»: «Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του κ. Νίκου Παππά. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, ούτε θα συνομιλήσω, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του και αυτό επιβάλλει ο κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός» είπε «φωτογραφίζοντας» την προ λίγων ημερών συνάντηση Σαμαρά - Παπά σε εκδήλωση.
Κι ύστερα ήρθε η συνέντευξη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής... Τα υπόλοιπα αναζητείστε τα σε προηγούμενες αναρτήσεις:
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.