Απέφυγε τα πολλά και μεγάλα λόγια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του για την έναρξη των δρομολογίων του μετρό, αναγνωρίζοντας την άδικη ταλαιπωρία που υφίσταντο οι Θεσσαλονικείς λόγω των συνεχών καθυστερήσεων στην κατασκευή του έργου. «Σήμερα, άλλωστε, μιλάει από μόνο του το ίδιο το έργο» είπε και το χαρακτήρισε «έργο χειροπιαστό, το οποίο ως και την τελευταία στιγμή είμαι σίγουρος ότι πολλοί στην πόλη δεν πίστευαν ότι θα γίνει. Να, όμως, που έγινε. Και να το πω διαφορετικά: το είπαμε και το κάναμε. Ένα σύμβολο προόδου της Μακεδονίας και ολόκληρης της Ελλάδας».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο του 2025» και την προσωπική του δέσμευση ότι «το Μετρό θα επεκταθεί και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπως έχουμε πει επανειλημμένως».
Για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή είπε πως «σε αυτή την εμπειρία καθρεφτίζονται όλες οι παθογένειες της Ελλάδας που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας: της γραφειοκρατίας, της πολιτικής ατολμίας, των καθυστερήσεων, που ανέβασαν το κόστος κατασκευής κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και τη χώρα της κομματικής μικρότητας, της μιζέριας, των εύκολων συνθημάτων».
Για όσους είχαν «καλοπροαίρετες επιφυλάξεις» είπε πως «όταν θα δουν το αποτέλεσμα της εργασίας μας θα αλλάξουν γνώμη» καθώς θα είναι «μια διπλή απάντηση στους δισταγμούς και στην καχυποψία κάθε Θεσσαλονικιού απέναντι στα πολλά λόγια τα οποία άκουγε επί χρόνια». Κι επανέλαβε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης συμπεριλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 1976 για πρώτη φορά, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
«Αρκετά με την ηττοπάθεια, αρκετά με τα συμπλέγματα», τόνισε. Κι έκανε λόγο για ένα ενιαίο μεγάλο πρόγραμμα «που αλλάζει ριζικά την εικόνα στη μητρόπολη της Μακεδονίας, σε συνδυασμό με τα πολλά νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, με τις συνδέσεις της Εγνατίας, με το εμβληματικό Flyover, το οποίο και αυτό θα είναι έτοιμο πριν τα μέσα του 2027, με τις εγκαταστάσεις της νέας ΔΕΘ, με τις δεκάδες τοπικές αναπλάσεις».
Τόνισε ότι «το σύγχρονο απόκτημα της πόλης δηλώνει πολλά και για τον πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό αυτής της κυβέρνησης, και κυρίως για το ενδιαφέρον της ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι τα Γρεβενά, από την Πιερία μέχρι τους νομούς που απλώνονται στα βόρεια σύνορά μας, με βάση ένα σχέδιο που θέλει την Ελλάδα να αναπτύσσεται ισοδύναμα, ισόρροπα, τόσο στα κέντρα όσο και στην περιφέρειά της» κι ότι το μετρό έχει «τη σφραγίδα του γνήσιου λαϊκού χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης παράταξης της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, όχι μόνο γιατί δηλώνουν τη φροντίδα τη δική μας ώστε ο πολίτης να μετακινείται φθηνά, γρήγορα, με ασφάλεια, πολιτισμένα, αλλά γιατί αυτοί οι νέοι συρμοί σταδιακά θα ενώσουν το κέντρο της πόλης με τις συνοικίες της και ξέρουμε όταν μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις, τελικά μειώνονται και οι κοινωνικές αποστάσεις». Υπογράμμισε δε, ότι για την κυβέρνησή του, «η στήριξη των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί μία πολιτική επιλογή με έντονο κοινωνικό πρόσημο».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε ξεχωριστά την καθεμία και τον καθένα που εργάστηκαν για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα, τη σημερινή και την προηγούμενη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και, προσωπικά, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «στον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξες εσύ προσωπικά αλλά και όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για αυτό το θαύμα πραγματικά το οποίο θα δουν οι πολίτες σε λίγο στον σταθμό της "Βενιζέλου"» και όπου αλλού βρέθηκαν αρχαία.
«Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Θεσσαλονικείς θα δουν ότι τελικά άξιζε αυτή η ταλαιπωρία μέχρι που να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι θα αγαπήσουν, θα χαρούν, αλλά και θα προστατεύσουν οι ίδιοι αυτόν τον σπάνιο θησαυρό τους» κατέληξε.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.