Γράφει ο «Περαστικός»

Οι χθεσινές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη -για τον κόσμο του κόμματος, φυσικά, αφού για τους πολιτικούς αντιπάλους ήταν, μάλλον, δυσάρεστη.

Κι εξηγείται ο Περαστικός, για να μην παρεξηγείται: Κατ' αρχήν, η προσέλευση των 72.000 στις κάλπες (με 11.000 νέες εγγραφές) έδειξε πως αυτό το κομμάτι της Αριστεράς διατηρεί, ακόμη, τις ελπίδες του για μια αλλαγή. 

Έπειτα, η νίκη Φάμελλου (που ήταν μια λύση σαφώς πιο κοντά στην κεντροαριστερά, αλλά με ρίζες στο ίδιο το κόμμα) ανοίγει έναν διάδρομο να ξανανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη θέση -ακόμη και- της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό επειδή τα στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν είχαν (εμφανώς, τουλάχιστον) την όποια διαφορά -πολιτική ή προσωπική- με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα. Και δεν θα εκπλαγεί ο Περαστικός -ειδικά στην κοινοβουλευτική περίοδο που ζούμε- αν δει μια... επιστροφή στελεχών, που θα ανεβάσει -και πάλι- τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση στην οποία, στο κάτω - κάτω της γραφής, τον ανέδειξε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Φυσικά υπάρχει και ο... ανάποδος δρόμος. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Σαρακιώτης δεν ψήφισε και συνόδευε, χθες, τον Κασσελάκη στο Γοργοπόταμο. Οι. Γαβρήλος και Αποστολάκης επίσης δεν προσήλθαν στις εσωκομματικές εκλογές (ο τελευταίος περιμένει να... μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας). Αν φύγουν τρεις και... επιστρέψουν και οι δέκα, το σενάριο του Περαστικού υλοποιείται. Διαφορετικά μετατρέπεται σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και, βέβαια, το κόμμα Κασσελάκη είναι πιθανό να φτάσει στους 8 ή 9 βουλευτές (αν σκεφτούμε πως υπάρχει και ο ανεξάρτητος Κόκκαλης).

Τέλος, ο κ. Φάμελλος έχει, σαφώς, ένα προφίλ πολύ πιο κοντά στην κεντροαριστερά που προσπαθεί να επανασυγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ την ίδια στιγμή που έχει τη δυνατότητα να διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους συνεννόησης με την αριστερή πτέρυγα της Αριστεράς... Το σίγουρο είναι ότι καλοί οι λόγοι περί ενότητας, αλλά αυτή η ενότητα και η άνοδος θέλει δουλειά.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν...