Συνένωση δυνάμεων, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την επίσπευση της ενίσχυσης της Δημοτικής Αστυνομίας, ζήτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη».
Το θέμα της στέγασης ανέδειξε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Μηνάς Σαμαντζίδης, τονίζοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αιτηθεί δυναμικά από την Κεντρική Διοίκηση την αναστολή στις νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Α’ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πιθανότατα και στη Γ΄ Κοινότητα, περιοχές όπου το πρόβλημα στέγασης είναι οξύτατο.
«Η στεγαστική πολιτική δε μπορεί να ταυτίζεται μόνο με την απόκτηση ιδιόκτητων κατοικιών και να αντιμετωπίζεται με αμφιλεγόμενα μέτρα που πρόσφατα εδέησε η κυβέρνηση να λάβει» τόνισε ο κ. Σαμαντζίδης. «Η Δημοτική Αρχή, πρέπει να ζητήσει από την Κεντρική Εξουσία φορολογικά και άλλα κίνητρα για την ενοικιαζόμενη κατοικία στο κέντρο της πόλης. Η επιδότηση ενοικίων δε μπορεί να αφορά μόνο τους ευάλωτους συμπολίτες μας μέσα από τα προγράμματα “Κάλυψη” και “Στέγαση και Εργασία” που συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά να διευρυνθούν τα κριτήρια.»
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μοντέλο της Κοινωνικής και Συνεταιρικής Κατοικίας που συναντάται σε πόλεις του εξωτερικού όπου με το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο δημοτικά ή κρατικά οικόπεδα διατίθενται για την ανέγερση κοινωνικών η συνεταιριστικών κατοικιών. Τέλος, πρότεινε στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή εξειδικευμένων φορέων σε θέματα στέγασης.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης, εκπροσωπώντας και τον επικεφαλής της παράταξης Κωνσταντίνο Ζέρβα, συνέδεσε την ανάγκη ενίσχυσης της Δημοτικής Αστυνομίας σε προσωπικό (είχαν ήδη γίνει σχετικές ενέργειες από την προηγούμενη Διοίκηση), με αφορμή το ζήτημα της επιχειρούμενης επιστροφής σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με κολωνάκια που θα τοποθετηθούν σε κεντρικούς άξονες.
Θυμίζοντας πως το μέτρο έχει υποστηρικτές και πολέμιους, καθώς λύνει κάποια προβλήματα, αλλά δημιουργεί άλλα, μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Ο δημοτικός αστυνομικός, θα μπορούσε με διαβαθμισμένη αυστηρότητα, ανάλογα με το κυκλοφοριακό φόρτο, να βοηθά στην άμβλυνση του προβλήματος με επάρκεια, χωρίς να δημιουργεί άλλα προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχει απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, υποδεικνύοντας ουσιαστικά ως παράτυπη την απόφαση να μπουν κολωνάκια για λόγους κυκλοφοριακής ρύθμισης και ήταν κατόπιν αυτής της παρέμβασης που κι εμείς προσαρμοστήκαμε, αποσύροντας τα κολωνάκια από συγκεκριμένα σημεία. Νομίζουμε, βάσει αυτών, ότι η ανάγκη επαρκούς αστυνόμευσης και της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού στη Δημοτική Αστυνομία, είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε και να συνδιεκδικήσουμε, μαζί με άλλους δήμους και την ΚΕΔΕ, καθώς ο αριθμός προσλήψεων που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, απαιτεί διάθεση αναγκαίων πόρων από την Πολιτεία.»
Τέλος η παράταξη συντάχθηκε υπέρ της άποψης να συζητηθεί επαρκώς στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τρόπος διάθεσης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 8,2 εκατομμυρίων που έλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση και να μην περιοριστεί η σχετική συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.