Τελικά, δεν ήταν μόνον η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης σήμερα (27/8) το μεσημέρι. Οι βασικοί υπουργοί ανέπτυξαν όλο το χάρτη των έργων που γίνονται στην πόλη, μια βδομάδα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ.
Ήταν ο τρόπος που επιλέχθηκε για να ειπωθούν πολλά για τη Θεσσαλονίκη -αν και τα περισσότερα ήταν, ήδη, γνωστά- όπως είπε και ο πρωθυπουργός, αφού για τα εγκαίνια της ΔΕΘ επιλέχθηκε μια γενική περί τα οικονομικά και την ανάπτυξη ομιλία...
Την εκδήλωση άνοιξε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Γκιουλέκας, που έκανε λόγο για «περίοδο των πομπωδών δηλώσεων και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων» που έζησε η Θεσσαλονίκη, για «εποχή των μουσαμάδων, όταν κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι προχωρούν δήθεν μεγάλα έργα, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν σταματημένα, ακινητοποιημένα. Από αυτήν την περίοδο περάσαμε στη σημερινή εποχή», πρόσθεσε.
Και υποστήριξε ότι «σήμερα οι Θεσσαλονικείς υφίστανται την ταλαιπωρία, που προκαλούν έργα, τα οποία κατασκευάζονται, προκειμένου η πόλη αλλά και ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη, να αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές και έργα απαραίτητα για να προχωρήσουμε στο μέλλον, με αισιοδοξία αλλά και με βάσιμες ελπίδες και προσδοκίες».
«Οι περιφέρειες ήταν τα αποπαίδια»
Ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για την ψηφιακή πλατφόρμα Άκης Σκέρτσος είπε πως «αποστολή μας είναι να πάει μπροστά η Ελλάδα, να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και έδαφος και η Περιφέρεια και ειδικά η Κεντρική Μακεδονία που έχει χάσει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης» και πρόσθεσε ότι «οι περιφέρειες ήταν τα αποπαίδια της ελληνικής πολιτικής σκηνής».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δοθεί στην Ελλάδα περίπου 180 δις ευρώ από ευρωπαϊκά χρήματα αλλά το μεγαλύτερο μέρος πήγε στην Αττική. Μέχρι το 2027 η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε πόρους συνολικά 102 δις ευρώ από το σύνολο των κοινοτικών προγραμμάτων. «Διπλάσιο σχέδιο Μάρσαλ. Το μεγαλύτερο από την μεταπολεμική περίοδο και μετά» επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος που παρουσίασε την χρησιμότητα και την ανάγκη για δημόσια ενημέρωση και διαφάνεια μέσω της πλατφόρμας.
Για την πλατφόρμα είπε πως σε αυτήν έχουν εισαχθεί 6.000 έργα, τα οποία μπορεί ο καθένας να δει κι έτσι «επιτυγχάνεται η διαφάνεια και η λογοδοσία».
Τα 12+1 περιφερειακα σχέδια και τα 1,8 δισ. για την Κ. Μακεδονία
Για καταπολέμηση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων μίλησε ο υφυπουργός Επικρατείας Αθ. Κοντογιώργης και παρουσίασε τον οδικό χάρτη για τα 12+1 περιφερειακά σχέδια, ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι βελτιώθηκε κατά 5,5% η ανεργία και αυξήθηκε κατά 21% το ΑΕΠ, αλλά και κατά 17,8% οι επιχειρήσεις(λειτουργούν 290.000). επιχειρήσεις, αύξηση 17,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτούνται 57 δημόσια έργα στην ΠΚΜ με προϋπολογισμό 702 εκ ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιευτούν 1,8 δις ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία(το 20% του νέου ΕΣΠΑ). Πρόσθεσε ότι έχουν εγκριθεί 12+1 έργα ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια ενώ αποκάλυψε ότι στις 28/08 ανακοινώνεται το ΣΔΙΤ για το νέο αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Τα έργα στην Θεσσαλονίκη
Για τα έργα στην Θεσσαλονίκη μίλησε αναλυτικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Εκτός της βασικής γραμμής του μετρό πρόσθεσε ότι θα παραδοθεί, στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, η επέκταση στην Καλαμαριά(λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός όρισε για τις 30 Νοεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, την έναρξη κυκλοφορίας του μετρό στη βασική γραμμή).
«Για το Flyover, ξέρω και γνωρίζω την δυσπιστία που είχατε. Όχι για την χρησιμότητα αλλά για τις δυσμενείς συνέπειες» είπε και πρόσθεσε πως θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2027. Παραδέχτηκε ότι «αργήσαμε να συντονιστούμε» κι ότι οι δυσμενείς συνέπειες συζητήθηκαν μόλις πέρσι το καλοκαίρι. Ισχυρίστηκε ότι η κυκλοφοριακή ικανότητα του υπάρχοντος περιφερειακού που είχε μειωθεί στο 45% πλέον είναι στο 25%. ΄Όσο για τις συνεδριάσεις του συντονιστικού, ήταν, κάπως, ωμός: «Στόχος κάθε μήνα να γίνονται οι συνεδριάσεις αλλά να υπάρχει αποτέλεσμα. Αλλιώς η δική μας πρόταση είναι να μην γίνονται» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για τα έργα σιδηροδρόμου, είχαμε... επανάληψη προηγούμενων επεισοδίων: Ηλεκτροκίνηση στο Θεσσαλονίκη – Στρυμώνας – Προμαχώνας. αναβάθμιση της γραμμής Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη και αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης...
Όσον αφορά τον ΟΑΣΘ, ξαναείπε ότι «είναι υπό εκκαθάριση», ότι ενισχύθηκε με ανθρώπους και οχήματα κι ότι τρέχει ο διαγωνισμός για λίζινγκ κι έρχεται και ο διαγωνισμός για νέα λεωφορεία.
Στην εκδήλωση ξανακούσαμε για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμαριάς και του Ωραιοκάστρου, για τα δικαστικά μέγαρα της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς και τις 17 σχολικές μονάδες...
Τα νέα νοσοκομεία και οι βελτιώσεις στα υπάρχοντα
«Δεν υπάρχει κανένας πρωθυπουργός που να φρόντισε περισσότερο την Θεσσαλονίκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» σχολίασε ανεβαίνοντας στο βήμα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. και υποστήριξε ότι από το 2019 υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για να αναρωτηθεί: «Πώς γίνεται να καταρρέει η υγεία;».
Όπως υποστήριξε, από το 2019 αυξήθηκαν ο προϋπολογισμός του Ιπποκρατείου κατά +71,4 %, του ΑΧΕΠΑ κατά +57,7% στο ΑΧΕΠΑ, του Θεαγενείου κατά +38,1% και του Παπανικολάου κατά +42,5% .
Όπως πρόσθεσε, σε λίγες μέρες θα υπογραφεί το ΣΔΙΤ για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο (ξανακούσαμε ότι θα είναι «το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο ογκολογικό νοσοκομείο των Βαλκανίων») κι αναφέρθηκε στο νέο Παιδιατρικό και τη νέα καινοτόμα κλινική στο Παπανικολάου, η οικοδομική άδεια της οποίας θα εκδοθεί την επόμενη βδομάδα.
Τα νέα μουσεία της Θεσσαλονίκης και η συντήρηση των βυζαντινών μνημείων
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στις δράσεις και στα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σε εκείνα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. «Τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε στην Κεντρική Μακεδονία ένα πρόγραμμα έργων και δράσεων που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους» τόνισε.
Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα έργα σε:
- Νέο Μουσείο Αιγών και αναστηλωμένο Ανάκτορο των Αιγών
- Ανάδειξη του Ανακτόρου της Πέλλας
- Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη
- Μονή Τιμίου Προδρόμου
- Σπήλαιο Πετραλώνων
- Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης
- Βυζαντινό Κάστρο Μογλενών στην Αλμωπία
- Αποκατάσταση και ανάδειξη της Αγοράς στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου
- Ροτόντα, Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής, Αχειροποίητος, Αγία Σοφία
- Επταπύργιο και Κρύπτη Αγίου Δημητρίου
- Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και Μουσείο Κινητών Ευρημάτων, στο
- Μητροπολιτικό Πάρκο του Στρατοπέδου Παύλου Μελά
- Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
- Σταθμό Βενιζέλου
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.