Τα υπέροχα αγάλματα των θεών, αλλά και τις προτομές σημαντικών κατοίκων του Δίου, έφερε στο φως, σε βάθος δεκαετιών, η αρχαιολογική σκαπάνη. Τα αγάλματα αυτά παρουσίασε, η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και διευθύντρια της Πανεπιστημιακής ανασκαφής του Δίου, Ελένη Παπαγιάννη, ως κεντρική ομιλήτρια ανέπτυξε το θέμα ¨Εικόνες θεών και θνητών στη γλυπτική του αρχαίου Δίου¨ στο πλαίσιο των «Αρχαιολογικών ομιλιών» που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου και για τούτο το καλοκαίρι.
Το πρώτο μέρος της ομιλίας επικεντρώθηκε στα αγάλματα των θεών που λατρεύτηκαν στο αρχαίο Δίον. Το καθιστό άγαλμα του Jupiter Optimus Maximus, που αποδίδεται στα ελληνικά ως Δίας Ύψιστος, αποκαλύφτηκε εντός του ναού στο ιερό του θεού. Στο γειτονικό ιερό των Αιγυπτίων θεών, γνωστό ως ιερό της Ίσιδας, βρέθηκε το ακέφαλο άγαλμα της θεάς Ίσιδας και δύο αγάλματα του μικρού θεού Αρποκράτη, γιού της Ίσιδας και του Σάραπη.
Η θεά Αφροδίτη που λατρεύονταν συχνά στο Δίον με το λατινικό όνομα Venus είναι γνωστή από διάφορα μαρμάρινα αγάλματα, κατά κανόνα μικρού μεγέθους, στα οποία η θεά εικονίζεται ενδεδυμένη ή ημίγυμνη. Δύο αγάλματα αποδίδουν την εικόνα του θεού Διονύσου, ένα εκ των οποίων διασώζει υπολείμματα των χρωμάτων του. Ακέφαλο, δυστυχώς, εντοπίστηκε ένα μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Άρτεμης.
Με τη λατρεία του θεραπευτή θεού Ασκληπιού συνδέεται ένα μοναδικό σύνολο αγαλμάτων που βρέθηκαν κατακερματισμένα και συγκολλήθηκαν με μεγάλη δυσκολία από πολλά θραύσματα. Εικονίζονται δύο γιοί (Μαχάων, Ποδαλείριος) και τέσσερις κόρες του θεού (Ακεσώ, Αίγλη, Πανάκεια, Υγεία) ονοματισμένοι με επιγραφές στις βάσεις των αγαλμάτων τους.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας παρουσιάστηκαν ευσύνοπτα εικόνες σημαντικών κατοίκων της αρχαίας πόλης που τιμήθηκαν για τη δράση τους με την ανίδρυση μαρμάρινου ανδριάντα. Από τις γυναικείες εικόνες ξεχωρίζει η κεφαλή ώριμης γυναίκας με προσεγμένη κόμμωση που ακολουθεί μια μόδα της εποχής του αυτοκράτορα Αυγούστου. Είναι πολύ πιθανό ότι ταυτίζεται με μια πλούσια ευεργέτιδα της ρωμαϊκής αποικίας του Δίου που ονομάζεται Ανθεστία Ιουκούνδα, της οποίας η δράση και η τίμηση τεκμηριώνεται από επιγραφές. Μοναδικός είναι ο ακέραιος ανδριάντας μιας σημαντικής γυναίκας του αρχαίου Δίου με πλούσια ενδύματα και περίτεχνη κόμμωση κατά τη μόδα της εποχής του αυτοκράτορα Ανδριανού.
Στις ανδρικές εικόνες περιλαμβάνονται ακέφαλα αγάλματα διακεκριμένων πολίτων που φορούν επίσημη ενδυμασία με ιμάτιο ή ρωμαϊκή τήβεννο αλλά και το άγαλμα ενός μικρού αγοριού με τήβεννο. Αξιοσημείωτες είναι δύο όμοιες κεφαλές πορτρέτα του ίδιου ώριμου άνδρα, ο οποίος θα πρέπει να ήταν ένα ιδιαίτερα σημαίνων πρόσωπο της αρχαίας πόλης του Δίου που τιμήθηκε με δύο εικόνες.
Δεδομένου ότι τα μαρμάρινα αγάλματα αποτελούσαν στην αρχαιότητα βασικό εποπτικό μέσο, εκτός από τους ανδριάντες των διακεκριμένων κατοίκων, σε όλες τις πόλεις υπήρχαν ανδριάντες αυτοκρατόρων. Την ύπαρξη στο αρχαίο Δίο ενός κολοσσικού αγάλματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού μαρτυρεί μια κεφαλή του αυτοκράτορα ύψους 44 εκ. Με βάση τις διαστάσεις της κεφαλής το άγαλμα από το οποίο προέρχεται θα έφτανε σε ύψος τα 2,50-3,00 μ.
Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου υλοποιεί τον προαναφερόμενο θεσμό σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.