Μέρα με τη μέρα, λεπτό με το λεπτό, όλα δείχνουν ότι η αμφισβήτηση των ηγεσιών στα δύο από τα κόμματα που εμφανίζονται ως κεντροαριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, γιγαντώνεται...
Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, βουλευτών, αλλά και τοπικών στελεχών πρώτης γραμμής, αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. 
Στον ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν να κρατήσουν τα προσχήματα. Στην πρώτη γραμμή του... αγώνα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, η οποία μίλησε, σήμερα στο Open TV και θύμισε πως «ο πρόεδρος του κόμματος πήγε κυριολεκτικά παντού, σε κάθε περιοχή της χώρας. Και όταν μιλάμε ειδικά για προεκλογική περίοδο, εκ των πραγμάτων ο ηγέτης είναι αυτός που δίνει τον τόνο. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει συντεταγμένα. Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο είχε πρόβλημα σε ορισμένα κομμάτια της περιφέρειας».
Την ίδια στιγμή, στη δική της τηλεοπτική παρουσία στο Action 24, η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και εκ των τομεαρχών του κόμματος, παραδέχονταν ότι τους απασχολεί στο κόμμα «το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια φθορά στη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου δεν απορροφούν. Και κυρίως για εμάς επειδή πιστεύουμε πάρα πολύ στη συμμετοχή ως απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο της δημοκρατίας προφανώς αλλά της αριστεράς για να φέρει αυτή τη μεγάλη αλλαγή είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι».
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να... «καθαρίζει» σήμερα Πέμπτη, στις 17:30 καθώς συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα παρουσία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Ο ίδιος ο πρόεδρος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό των οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απήντησε πως θα ανακοινώσει τις σκέψεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Θα προχωρήσουμε στην πορεία που έχουμε αποφασίσει και σε καταστατικό συνέδριο που θα εκσυγχρονίσει τη δομή του κόμματος. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει το καταστατικό του κόμματος και θα υπάρξει και εκλογή οργάνων. Θα υπάρξουν καταστατικές αλλαγές, όλα θα γίνουν κανονικά», επισήμανε.

Οι προσπάθειες για συνεργασία

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη έχουν εκφραστεί υπέρ της συνεργασίας στην κεντροαριστερά και αναμένεται να καταθέσουν πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος -καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αδυναμία στα δημοψηφίσματα... Μπροστάρηδες σε αυτό οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Τα μάτια στρέφονται, πάντως, στον Διονύση Τεμπονέρα, που ήδη έχει καταθέσει κείμενο με τον Αντώνη Κοτσακά και αρκετοί είναι αυτοί που θα τον ήθελαν επικεφαλής του κόμματος. Φαίνεται πως απόψε ο ένας θα προσπαθήσει να προλάβει τον άλλον. 
Από κοντά και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος, πρώτος, από το βράδυ των εκλογών, μιλά για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρωταγωνιστή στις εξελίξεις της ενωμένης κεντροαριστεράς.

Της τρελής το μαλλί στο ΠΑΣΟΚ

Αντίθετα, στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα. Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη μεγαλώνει συνεχώς.  Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι, από την Κυριακή κι έπειτα, στο περίφημο γραφείο του προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη δεν έχει πατήσει ψυχή (όσον αφορά τα στελέχη).
Η Θεσσαλονίκη, ως γνωστόν, είναι σφόδρα παραπονεμένη από τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς με την απόφασή του να κρατήσει την έδρα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, θεωρούν ότι την άφησε χωρίς εκπροσώπηση.
Μετά τους Νάντια Γιαννακοπούλου, Νίκο Γερουλάνο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Νίκο Παπανδρέου και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης ζητά να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες ανάδειξης προέδρου.
Το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ΟΝΕ, δήλωσε: «Η πρόταση για να πάμε σύντομα σε αλλαγή αρχηγού και σε συντεταγμένες διαδικασίες είναι σωστή. Πρέπει να γίνει, άνοιξε το θέμα. Είναι λάθος της ηγεσίας που δεν συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο».
Πρώτο κρίσιμο crash test για το ΠΑΣΟΚ θα είναι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πιθανότατα την άλλη Τετάρτη.
Από κοντά και η βουλευτής του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ήταν καλεσμένη στον ΣΚΑΪ: «Το να δούμε για ποιο λόγο πήραμε μόλις 0,95% αντί να είμαστε δεύτεροι, δεν είναι χάρη στον κ. Μητσοτάκη. Απεναντίας, η μεγαλύτερη χάρη θα ήταν να έχει μια αντιπολίτευση που κινείται σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά: μια αξιωματική αντιπολίτευση στο 14% και μια μείζονα αντιπολίτευση όπως το ΠΑΣΟΚ στο 12%», επεσήμανε, αρχικά, η κ. Γιαννακοπούλου, προσθέτοντας πως «είχαμε κάθε δυνατότητα να βρεθούμε στη δεύτερη θέση και αντί αυτού, χάσαμε 110.000 ψηφοφόρους, την ίδια ώρα που η ΝΔ έχανε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους», είπε.
Σε όλα αυτά ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντά μέσω «κύκλων του ΠΑΣΟΚ», φανερά αιφνιδιασμένος από αυτές τις κινήσεις, αποδεικνύοντας ότι, όλον αυτόν τον καιρό, μάλλον δεν είχε στρέψει ευήκοα ώτα εκεί που έπρεπε...