«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντη Μπελέρης μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου για την υπόθεσή του.
Και προσθέτει:
«Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα», προσθέτει.
Αφού υπογραμμίζει ότι με την καταδίκη του «ο Έντι Ράμα πέτυχε τον στόχο του να μην αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής», τονίζει: «Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή -χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού- εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί. Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν».
«Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπελέρης.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Μετά και την σημερινή απόφαση του Εφετείου, το οποίο επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης των δύο ετών, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης  παραμένει στη φυλακή.
Ο Φρέντι Μπελέρης είναι κρατούμενος από τις 12 Μαίου 2023 και βάσει της απόφασης αυτής θα παραμείνει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο. Καθώς είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι εάν θα επιτραπεί η μετάβασή του στις Βρυξέλλες, στην πρώτη σύνοδο του Ιουλίου για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του οποίου αποτελεί εκλεγμένο μέλος.

Τι δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβης στην Αλβανία

Μετά το πέρας της δικαστικής διαδικασίας, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, κα Κωνσταντίνα Καμίτση, έκανε στα ΜΜΕ την ακόλουθη δήλωση: «Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου ολοκληρώνεται η δίκη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας από την Αλβανική Δικαιοσύνη.
Δυστυχώς πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης εγείρουν ερωτήματα ως προς την αντικειμενικότητα της διαδικασίας (όπως η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, η παρατεταμένη προφυλάκιση του κ. Μπελέρη, η δυσανάλογη τελική ποινή σε σχέση με το φερόμενο αδίκημα, η μη χορήγηση άδειας ορκωμοσίας).Παρά την επιθυμία του λαού της Χιμάρας, όπως εκφράστηκε μέσα από την εκλογική διαδικασία, ο Δήμος διοικείται ακόμη και σήμερα από πρόσωπα που δεν έχουν εκλεγεί από το εκλογικό σώμα.
Προτεραιότητα της Ελλάδας παραμένει πάντοτε η τήρηση του κράτους δικαίου, ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων που συνιστούν θεμελιώδεις Αρχές της ΕΕ.Ο κ. Μπελέρης είναι πλέον επισήμως εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση και απαίτηση κράτους δικαίου οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να παραστούν αυτοπροσώπως σε όλες τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλεια τον προσεχή Ιούλιο».