Μόλις πέντε ημέρες πριν το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα, η Τουρκία κλιμακώνει τις ενέργειές της που, μόνον καλό πρόσωπο δεν επιδεικνύουν -αλλά ούτε και διάθεση για να προχωρήσει ουσιαστικά ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε ευρείας κλίμακας αεροναυτική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα. Με τούρκικα μέσα να αναφέρουν ότι οι ασκήσεις «Θαλασσόλυκος 1» και «Θαλασσόλυκος 2» - οι οποίες διεξάγονται κάθε δύο χρόνια-ακυρώθηκαν το 2023 λόγω της θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά, όμως, οι ημερομηνίες διεξαγωγής της άσκησης συμπίπτουν με τις ημερομηνίες της επίσκεψης Μητσοτάκη...
Κι αυτό γίνεται μία μέρα μετά την απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
Για το θέμα αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα και αυστηρά: Έκανε λόγο για πρόκληση στην διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για μία «απολύτως καταγγελτέα κίνηση» είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα κατά την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από την Αθήνα τονίζεται πως «είναι δεδομένο ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Αλλά δε γίνεται λόγος (προς το παρόν, τουλάχιστον) για ακύρωση της συνάντησης. Το Μαξίμου θεωρεί ότι, ακόμη κι έτσι, μπορούν να μπουν θέματα στο τραπέζι, που να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες. Όσο για τα θέματα βαριάς πολιτικής, αυτά, όπως λέγεται, μπορούν να περιμένουν για αργότερα.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος σε δημόσιες τοποθετήσεις του λέει πως επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. «Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση», δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του στα μέλη του κόμματός του. «Η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει του φίλους της και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει με τις χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα. Και πρόσθεσε ότι «σαν τον δικέφαλο αετό των Σετλτζούκων θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση».
Με αυτά κι αυτά, η ελληνική πλευρά δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι κρατά μικρό καλάθι για την επερχόμενη συνάντηση.