Αναστάτωση επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με το περιστατικό κρουσμάτων παρβοϊού (Parvovirus B 19) σε παιδικό σταθμό. 
Από τα έντεκα παιδία που νόσησαν, το ένα(κοριτσάκι) παρουσίασε επιπλοκή και κατέληξε. 
Το περιστατικό συνέβη στις 10 Απριλίου, όταν ενημερώθηκε και ο ΕΟΔΥ και είδε το φως της δημοσιότητας μόλις σήμερα. Ο ΕΟΔΥ είχε ενημερωθεί από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού νηπιαγωγείου, όπου φιλοξενούνταν και το άτυχο κοριτσάκι. Με τα δεδομένα έως 26/4/2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά το συγκεκριμένο αγγελούδι εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε. 
Από τα υπόλοιπα περιστατικά, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται. Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα. Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. 

Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Η εργαστηριακή διερεύνηση περιελάμβανε ορολογικό έλεγχο με IgM και IgG αντισώματα έναντι Parvovirus B 19 και επιπλέον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων αναπνευστικού με filmarray και κοπράνων με μοριακές μεθόδους, σε μαθητές και προσωπικό του παιδικού σταθμού. 
Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό, όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B 19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα, από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus, ακολουθούμενος από τον Adenovirus. 
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B 19 είχαν ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus. 

Γνωστός ο συγκεκριμένος ιός – Ποιοι πρέπει να προσέχουν 

Σύμφωνα με παιδιάτρους, ο παρβοϊός δεν είναι κάτι άγνωστο. Μεταδίδεται με αναπνευστικά σωματίδια στα παιδιά κυρίως νηπιακής και σχολικής ηλικίας, αλλά και σε ενήλικες. Αρχικά προκαλεί βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο, κακή διάθεση. Μια εβδομάδα μετά την προσβολή, ο ασθενής εμφανίζει εξάνθημα στα μάγουλα. Το εξάνθημα υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί και στο σώμα με κνησμό. 
Σε αυτό το στάδιο δε θεωρείται ιδιαιτέρως μεταδοτική ασθένεια. Συνήθως εμφανίζεται τέλος χειμώνα και μέσα στην άνοιξη, ενώ υπάρχουν και επιδημικές εξάρσεις. 
Παρόλα αυτά, στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό εμφανίστηκαν 11 κρούσματα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους. 
Τα μέτρα προστασίας είναι ίδια με αυτά του κορωνοϊού. Χρειάζεται απομόνωση του ασθενή, καλή υγιεινή των χεριών, καθαρισμό επιφανειών κοινής χρήσης και αυξημένη προσοχή σε μονάδες υγείας.

Διεκόπη η λειτουργία της μονάδας

Ο ΕΟΔΥ άμεσα συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τη μετάδοση της ασθένειας, συνέστησε απολύμανση και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών.
Παρά το ότι πέρασαν αρκετές ημέρες, η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B 19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά. 
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πολλές χώρες της Ευρώπης, ( Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία) αναφέρουν κατά τα τέλη του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αύξηση των περιστατικών πέμπτης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος), σε παιδιά με κάποιες από αυτές να δηλώνουν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με Parvovirus σε έγκυες, νεογνά και παιδιά, καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις Parvovirus σε δότες αίματος/πλάσματος και ενήλικες. Στη Γαλλία καταγράφεται επίσης αύξηση στις αποβολές , τις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από Parvovirus. 

Τι επισημαίνει ο ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία. 
Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα έως δέκα χρόνια. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30% - 40%. Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου. 
Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (πχ εργαζόμενες στον τομέα της Υγείας, παιδικούς σταθμούς, δάσκαλοι κλπ). 
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα των μαιευτήρων - γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως έγκυρες και μικρά παιδιά. Ειδικότερα, συνίσταται οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δυο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από ParvovirusB19.