Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris θα πραγματοποιήσει την δεύτερη προβολή της πάντα στο κινηματοθέατρο Αθήναιον, Βασ. Όλγας 35, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, στις 8.00 μμ. Θα προβληθεί η ταινία «Μετέωρο και σκιά», του Τάκη Σπετσιώτη, η οποία αναφέρεται στην ζωή και στο έργο του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Πριν από την προβολή θα λάβει χώρα μικρή ποιητική εκδήλωση, με συνοδεία μουσικής, και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. 

Η ταινία αναφέρεται στην άνοδο και την πτώση του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής ποίησης. Η αφήγηση δεν επικεντρώνεται στο ποιητικό έργο του Λαπαθιώτη, αλλά φωτίζει κυρίως την προσωπική του ζωή: ομοφυλόφιλος, ναρκομανής και κομμουνιστής. Αποτελούσε σκάνδαλο για την κοινωνία του καιρού του και για την κοινωνική τάξη από την οποία προερχόταν. Ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης (τον υποδύεται ο Τάκης Μόσχος), γόνος του στρατιωτικού κατεστημένου, αναθεωρεί πολλές απόψεις του κατά τη στρατιωτική του θητεία. Εγκαταλείπει την κοσμική ζωή και συναναστρέφεται με απλούς ανθρώπους, όπου η ομοφυλοφιλία και τα ναρκωτικά είναι αποδεκτά. 

Ο Τάκης Σπετσιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα. Εργάστηκε σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές. Ανάμεσα στις κυριότερες δουλειές του στον κινηματογράφο είναι οι ταινίες «Η Λίζα και η άλλη», «Καλλονή», «Στην αναπαυτική μεριά», «Μετέωρο και σκιά», «Εις το φως της ημέρας», τηλεταινία παραγωγής ΕΡΤ1, πάνω στο μοναδικό ομώνυμο διήγημα του Κ.Π. Καβάφη, και «Κοράκια», πάνω στο διήγημα «Το παράπονο του νεκροθάπτου», του Εμμανουήλ Ροΐδη. Με το γράψιμο ασχολείται από την μαθητική του ηλικία. Έχει εκδώσει τα βιβλία πεζογραφίας και μελετών «Χαίρε Ναπολέων», «Δελτίον ταυτότητος», «Ταχτσής-δεν ντρέπομαι», «Τριανδρίες και Σία», «Το άλλο κρεβάτι», «Γραμματικός σ'ένα παιδί του δρόμου», «Ξεδιάλεγμα» και «Προσευχές έκτακτης ανάγκης», πρόσφατα. 

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης είχε γράψει για την ταινία: «Η σκηνοθεσία δεν μπερδεύτηκε στον ψευδορεαλισμό της αναπαράστασης. Με την άκρως αποτελεσματική συμβολή του φωτογράφου Φίλιππου Κουτσαφτή και κυρίως της σκηνογράφου Ντόρας Λελούδα, ο Σπετσιώτης καταφέρνει τελικά να βγάλει τον χαρακτήρα και την εποχή του, λιτά, αφαιρετικά, απλά. Κι ακόμα πετυχαίνει, χωρίς να το επιδιώκει, ίσως συνειδητά, να περιγράφει την αντίφαση ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και τον πεζό και συχνά χυδαίο κοινωνικό περίγυρο, που δρα έτσι κι αλλιώς ανασταλτικά στην προσωπική υπόθεση του δημιουργού, καθώς προσπαθεί να παραμείνει ποιητής μέσα σ’ένα κόσμο που σκοτώνει αδιάκοπα τους ποιητές».

Η ταινία έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις: Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Σκηνογραφίας, Βραβείο Ενδυματολογίας, Βραβείο Μακιγιάζ, στο 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1985. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Ενδυματολογίας, Βραβείο Μακιγιάζ στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού το 1986.

«Μετέωρο και σκιά»: Σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης. Σενάριο: Τάκης Σπετσιώτης. Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής. Μοντάζ: Δέσποινα Μαρουλάκου. Μουσική Επιμέλεια: Τάκης Σπετσιώτης. Κοστούμια-σκηνικά: Ντόρα Δελούδα-Παπαηλιοπούλου. Μακιγιάζ: Στέλλα Βότσου. Ηθοποιοί: Τάκης Μόσχος, Γιώργος Κέντρος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Αλεξίου, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Θάλεια Ασλανίδου, Λαμπρινή Δημητριάδου, Χρήστος Ευθυμίου, Εσθήρ Φράνκο, Νίκος Φρονιμόπουλος, Νίκος Γαλιάτσος, Τώνης Γιακωβάκης, Άννα Κοκκίνου, Άννα Κουρή, Κώστας Λαδόπουλος, Γιάννης Ζαβραδινός, Γιάννης Παλαμιώτης, Ιρένε Μαραντέι, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μάνος Σταλάκης, Αναστασία Κρίτση, Δημήτρης Βαγενάς, Γιώργος Μανούσκος, Δημήτρης Ξανθούλης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Πουλικάκος, Αλέξανδρος Ρεβύδης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Στέλιος Αναστασιάδης, Άβετ Σφακιανάκη, Δέσποινα Μαρουλάκου. Παραγωγή: Τάκης Σπετσιώτης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Έτος παραγωγής: 1985. Διάρκεια: 101΄

Πριν την προβολή θα πραγματοποιηθεί μικρή λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, με ανάγνωση ποιημάτων του και με μουσική συνοδεία, από τον Αλέξανδρο Τριανταφύλλου. Μετά την προβολή της ταινίας θα μιλήσουν με το κοινό για την ταινία οι Στράτος Κερσανίδης, κριτικός κινηματογράφου, και Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός κινηματογράφου και παραστασιολόγος, ο οποίος θα συντονίσει τη συζήτηση. Ο σκηνοθέτης της ταινίας θα επικοινωνήσει με το κοινό με βίντεο.