Καλύτερες εργασιακές συνθήκες, σεβασμό στο εργατικό εισόδημα, στα εργατικά δικαιώματα, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, απαίτησαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν χθες στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. 
Στη Θεσσαλονίκη, το ραντεβού δόθηκε νωρίς το πρωί στο ΕΚΘ όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων. Στο κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στην κινητοποίηση, ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι και τις νέες, αλλά και συνταξιούχοι. 
Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, σωματείων εργαζομένων, πολιτικών κομμάτων, δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων μας που έφυγαν από τη ζωή διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο. 
Τη δική του συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στις 10.30 στο άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους. 
Κάλεσμα για συγκέντρωση και απεργιακή πορεία στις 10.30 στην Καμάρα υπήρχε και από αναρχικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, 

Κανονικά η αγορά

Ως γνωστόν, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 (Πρωτομαγιά), με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, έχει μετατεθεί για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συνέπιπτε με τη Μεγάλη Τετάρτη. Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη, προκειμένου σύμφωνα με το υπουργείο, να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μία περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές. Έτσι χθες τα εμπορικά καταστήματα λειτούργησαν κανονικά. 

Χωρίς λεωφορεία για οκτώ ώρες

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε όμως ο ΟΑΣΘ με στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και η δεύτερη από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Τα λεωφορεία κυκλοφόρησαν κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. 
Επίσης, στην απεργία της Πρωτομαγιάς συμμετείχε και Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και έτσι δεν έγιναν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, οδηγώντας σε αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. 
Αλλαγές στην εξυπηρέτηση των πελατών ίσχυσαν χθες και στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα είναι κλειστά από τις 3 έως τις 7 Μαΐου λόγω του Πάσχα αλλά και της μεταφοράς της αργίας για την Πρωτομαγιά. 

Η ανακοίνωση του ΕΚΘ

Σε ανάρτηση του, στη σελίδα του στο Facebook, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:
"Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί μια ημέρα αναγνώρισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των προσπαθειών για βελτίωση των συνθηκών εργασίας παγκοσμίως. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους.
Οι αγώνες μας διαχρονικοί και πάντα επίκαιροι έχουν ως βασικά αιτήματα την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Αξιοπρέπεια, την Ισότητα, το Σεβασμό στα Εργατικά Δικαιώματα και στις Εργατικές κατακτήσεις. 
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης διεκδικούμε και απαιτούμε: «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται»"!

H ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σε ανακοίνωσή της, για την Πρωτομαγιά, η ΓΣΕΕ τονίζει: «Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει τους εργαζόμενους απέναντι σε μια συνεχόμενη κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, η επισφάλεια και ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, αποτελούν προβλήματα σε κάθε ελληνική οικογένεια. Αυτήν την ιστορική μέρα της 1ης Μάη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στον περιορισμό εργασιακών οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Η ΓΣΕΕ αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, με στόχο ένα καλύτερο παρόν και μέλλον».