Επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια πραγματοποίησε την Τετάρτη αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων ‘Μαρίνος Αντύπας’ Νάουσας και Πιερίων, όπου είχε συνάντηση με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος. 
Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της ακαρπίας σε (βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα κ.ά.), γεγονός που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο στάδιο της ανθοφορίας. Η απώλεια παραγωγής λόγω της ακαρπίας άρα και του εισοδήματος για τους παραγωγούς, δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τον οποίο επικαλέστηκε η προϊσταμένη.
Συζήτηση έγινε για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, που έχει ως αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Από την πλευρά της η προϊσταμένη αναφέρθηκε στον μεγάλο όγκο των δηλώσεων ζημιάς στους δύο νομούς (Ημαθίας και Πέλλας), που έχει την αρμοδιότητα το υποκατάστημα, καθώς, και στην έλλειψη προσωπικού με συνέπεια παρά τις προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού να υπάρχει δυσκολία στην ολοκλήρωση των πορισμάτων.

Εκκλήσεις και από τη Χαλκιδική

Το πρόβλημα της ακαρπίας, αλλά και της καρπόπτωσης των βερίκοκων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Χαλκιδικής, θέτει ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς σε έγγραφό του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, το οποίο κοινοποίησε και στους Βουλευτές του νομού, ζητώντας να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να κινητοποιήσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
«Για ακόμη μια φορά οι αγρότες του Δήμου μας "εκπέμπουν" S.O.S., καθώς βλέπουν αυτή τη φορά την πααραγωγή των βερικόκων να χάνεται. Παρατηρείται σε υψηλό βαθμό καρπόπτωση, ακαρπία και ανομοιογενή ανάπτυξη των καρπιδίων, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση», επισημαίνει ο κ. Καρράς.
«Σας υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχουν προηγηθεί συνεχείς καταστροφές λόγω χαλαζόπτωσης, ακραία καιρικά φαινόμενα το 2019, παγετός αλλά και ακαρπία της βρώσιμης ελιάς, που άγγιξε το 90%. Αντίθετα τα έξοδα έχουν αυξηθεί (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενεργειακό κόστος κλπ.) σημαντικά και οι αγρότες μας βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, με διαδοχικές χρονιές χωρίς εισοδήματα», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας.
«Παρακαλώ θερμά να ενσκήψετε στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε με τη δέουσα ευαισθησία, δίνοντας ταυτόχρονα στις αρμόδιες υπηρεσίες σας την εντολή να κινηθούν άμεσα», καταλήγει ο κ. Καρράς.