Η ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού, κυρίως στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Κοινή θέση όλων ήταν η ενίσχυση των περιπολιών, η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στους ανήλικους, αλλά και το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε να δημιουργηθεί ακόμα ένα γραφείο κατά της ενδοοικογενειακής βίας, στην περιοχή της Χαριλάου, προκειμένου να καλύπτει την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Είπε πως η ΟΠΚΕ θα ενισχυθεί με 550 αστυνομικούς κι ότι θα συσταθούν ομάδες αστυνομικών σε κάθε αστυνομικό τμήμα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκλήματος, όπως η παιδική παραβατικότητα και η αθλητική βία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, οι δήμοι ζήτησαν  εγκατάσταση καμερών σε δημόσιους χώρους με ταυτόχρονη την εξασφάλιση προσωπικών δεδομένων, αλλά και την εξασφάλιση του δικαιώματος να μπορούν να προσλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης που θα λειτουργήσουν επικουρικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Ζήτησαν, επίσης, αύξηση των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας, προκειμένου το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας να μην ασχολείται με πάρεργα αλλά να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι σε ενέργειες όπως επιδόσεις εγγράφων, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κ.α.
Ειδικά για το δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ζήτησε, επιπλέον, στελέχωση της δημοτικής αστυνομίας αλλά και να δοθεί λύση στο κτιριακό ζήτημα που απασχολεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Για τεράστιο ζήτημα που δημιουργούν οι καθημερινές κλοπές στην περιοχή του, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της σύσκεψης.
Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Δέλτα και με τον οικισμό Ρομά που διατηρεί πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο για τον οποίο είχε κατασκευαστεί, μίλησε η Δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά. Εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ενίσχυση των ομάδων ΟΠΚΕ στον δήμο της με περίπου 100 άτομα , όμως όπως είπε πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα αστυνομικά τμήματα καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο το ΑΤ της Σίνδου με περιορισμένο αριθμό αστυνομικών, ενώ ανάμεσα στα αιτήματα που διατύπωση ήτανε και η αύξηση του αριθμού των δημοτικών αστυνομικών.
Για ενίσχυση των θεσμών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της παραβατικότητα στον ανηλίκων έκανε λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επισήμανε προς ανάμεσα στα θέματα που έθεσε στον υπουργό ήταν και το ζήτημα με το” άθλιο κτίριο” στο οποίο στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Αναφέρθηκε ακόμα όπως είπε στο επικίνδυνο φαινόμενο κλοπής των αλεξικέραυνων που υπάρχουν στα σχολεία, προκειμένου οι δράστες να πουλήσουν τον χαλκό, ζήτημα που δημιουργεί τεράστιο θέμα για την ασφάλεια μαθητών, με τον υπουργό να δίνει εντολή για το σχηματισμό σχετικής δικογραφίας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ζήτησε να υπάρχει εντονότερη αστυνόμευση σε πάρκα και γειτονιές, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της νεανικής βίας, ενώ όπως είπε, ζήτησε να λυθούν όσο πιο άμεσα γίνεται, τα κτιριακά ζητήματα της Αστυνομίας στο κέντρο της πόλης, όπως με τη μεταστέγαση του Α.Τ. που εδρεύει, τώρα, στην Αριστοτέλους σε πιο κατάλληλο κτήριο, αλλά και της Διεύθυνσης Ασφαλείας που εδρεύει σε παλιό κτίριο στη Δωδεκανήσου.