Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, στη Θεσσαλονίηκ.

Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι του ΟΛΘ, της ΣΙΔΕΝΟΡ, του ΟΑΣΘ και άλλοι, συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Κρατούσαν πανό με συνθήματα και αιτήματα για αύξηση μισθών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφορά δώρων στις συντάξεις.

Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος εργαζομένων του ΟΑΣΘ και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου ανέφεραν πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η αύξηση μισθών είναι προαπαιτούμενα για την επιβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης τόνισε ότι η σημερινή απεργία γίνεται για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για να επιλυθούν προβλήματα όπως ο κατώτατος μισθός. «Η αύξηση της κυβέρνησης ήταν πολύ μικρή και υπολείπεται από το όριο της φτώχειας που ορίζει η ΕΕ για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΟΑΣΘ Γιάννης Δήμκας, κατήγγειλε τη στάση του οργανισμού και του υπουργείου που προσέφυγαν στα δικαστήρια για να ανακηρυχθεί παράνομη η συμμετοχή στην απεργία των εργαζόμενω στον Οργανισμό, που αφήνει, ουσιαστικά, χωρίς αστικές συγκοινωνίες, τη Θεσσαλονίκη. «Πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση συμβαίνει, πριν καν κηρύξουμε απεργία, να την καταγγέλλει ο ίδιος ο οργανισμός μας. Και όχι απλά να καταγγέλλει τους εργαζόμενους αλλά να καταγγέλλει και την ίδια τη ΓΣΕΕ. Δεν πτοούμαστε, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για τα δίκαια μας, και θα απαντήσουμε όπως κάνουμε πάντα, στο δρόμο», είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης, με σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» εκατοντάδες μέλη εργατικών σωματείων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, συλλόγων συνταξιούχων και φοιτητών είχαν συγκεντρωθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εντεινόμενη ακρίβεια στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Στη συγκέντρωση ήχησαν συμβολικά σειρήνες και ακούστηκαν αντιπολεμικά συνθήματα.

Προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο του Λαμπράκη. Άλλες δύο προσυγκεντρώσεις από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έγιναν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν με την κεντρική πορεία.

Άλλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το Διοικητήριο. Ένα τμήμα αυτής της πορείας συνέχισε και κατέληξε έξω από το ΕΚΘ.

Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες προς το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να απομακρυνθούν, από το πεζοδρόμιο, μπροστά από τον περίβολο του κτιρίου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί. Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας τους, οι διαδηλωτές αποχώρησαν.