Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι, μετά τη Σύρο, εφέτος θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη με τον τίτλο «Διάλογοι στην Ομίχλη - Δύσκολα πράγματα στο παρελθόν και το παρόν». H περίφημη ομίχλη της συμπρωτεύουσας θα είναι μάλλον αόρατη στις 14-16 Ιουνίου του 2024. Ωστόσο, η δυσκολία διαπραγμάτευσης του παρελθόντος είναι πάντα ορατή.
Πρόκειται για έναν δεκαετή ήδη θεσμό που αποτελεί έναν διαρκή κριτικό και αναστοχαστικό διάλογο για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία, καθώς και για το παρελθόν και τις χρήσεις του. Η βασική του μορφή συνίσταται σε ένα ετήσιο συνέδριο με παράλληλες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά γεγονότα, μια συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης, ανοιχτή σε όλους και όλες. Οι συναντήσεις αυτές επιδιώκουν να υπερβούν τις παραδοσιακές μορφές των επιστημονικών συνεδρίων, καθώς δίνουν βάρος στον ανοιχτό διάλογο και όχι σε παράλληλους μονολόγους.
Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι λειτουργούν πέρα από ιεραρχίες και στεγανά. Απευθύνονται σε όλους τους αρχαιολόγους: φοιτητές και καθηγητές, διευθυντές και συμβασιούχους, εργαζόμενους και ανέργους, ανεξάρτητα από επιμέρους εξειδικεύσεις, ή άλλους περιορισμούς. Επίσης, είναι ανοιχτοί και σε ειδικούς και μη  από άλλους χώρους: ανθρωπολόγους, ιστορικούς  της τέχνης, ιστορικούς, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, συντηρητές, καλλιτέχνες, αλλά και όποιον θέλει να συνεισφέρει στη συζήτηση για τον ρόλο και τη σημασία των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας σήμερα.
Στο φετινό συνέδριο αναζητείται η ποικιλότροπη ανάδειξη των άσημων και δύσκολων υλικών καταλοίπων, των κρυμμένων τοπίων, της μνήμης, των μνημείων, των ομάδων που καλύπτονται από την ομίχλη· μια ανάδειξη μέσω της διαφορετικής οπτικής που μπορεί να εξοβελίζεται από κάθε «επιστημονική» συζήτηση, αλλά μας κάνει να αισθανόμαστε πάντοτε λιγότερο άβολα μέσα στο ευρύχωρο πλαίσιο των Αρχαιολογικών Διαλόγων. Θα μας απασχολήσουν λοιπόν μνημεία άγνωστα, κρυμμένα, εγκαταλελειμμένα, μνημεία που κινδυνεύουν από την εμπορευματοποίηση ή την περιχαράκωση. Κι ακόμη, τραυματικές μνήμες και κοινωνικές ομάδες που συνυφαίνονται με το παρελθόν αυτής της πόλης, αλλά και ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στη διαχείριση του πολιτισμικού της κεφαλαίου.
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής για «ανοιχτές» συνεδρίες. Το πρόγραμμα με κλικ εδώ. Αρκεί μια αποστολή τίτλου και μιας περίληψης 250 λέξεων στο archaiologikoidialogoi2024@gmail.com