Γράφει ο «Περαστικός»

Ζήλεψε ο Περαστικός και ζήτησε βινιέτα για τα γραφόμενά του. Τι δηλαδή; Μόνον στον Σύντομο τέτοιες πολυτέλειες; Την εγκαινιάζει σήμερα.

Διάβασε, επίσης, ότι ένας - ένας, οι δήμοι πανηγυρίζουν για τη μεγάλη τους επιτυχία να αποκτήσουν Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Αφήνει στην άκρη το ότι αυτό ήταν υποχρέωση που προέκυπτε από νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά και σκέφτεται ότι τα Σχέδια ολοκληρώνονται χάρη στις ενέργειες... υπουργών.

Τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ανακοίνωση του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακ-Θρακ). Διαβάζει ο Περαστικός: 

Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, τονίζει τα εξής: «Μετά από 13 χρόνια, λόγω της πολυπλοκότητας που συνοδεύει αυτού του είδους τις αλλαγές, οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Ωραιοκάστρου αποκτούν νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, αφού δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, διότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, με έμφαση στα τοπικά προτάγματα, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος».

Αφήνει ο Περαστικός τα μπλα - μπλα του στιλ «το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο δίνει πνοή και αναπτυξιακή προοπτική, καθώς αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις για την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική πρόοδο, στα πεδία της ρυθμιστικής αναφοράς του» και υπογραμμίζει τη φράση «...αφού δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις».

Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, λοιπόν, οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Ωραιοκάστρου, αποκτούν νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Οι σχετικές εγκρίσεις και αναθεωρήσεις αφορούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στον πρώην Δήμο Τριανδρίας, στις Δημοτικές Ενότητες Πεύκων, Νεαπόλεως και Αγίου Παύλου του Δήμου Νεάπολης Συκεών και στη Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου. Κι αυτό φέρνει τον Περαστικό στην ουσία: Τρεις δήμοι απέκτησαν ΓΠΣ, στον έναν σπεύδουν νυν και πρώην διοίκηση να διεκδικήσουν το καλό νέο... 

Τι σημαίνει, όμως, να αποκτήσει ένας δήμος ΓΠΣ; Τι σημαίνει για τον πολίτη; Πάλι ο ΥΜΑΘ μας ενημερώνει σχετικά: «Στις παραπάνω περιπτώσεις το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο οργανώνει μεταξύ άλλων τις χρήσεις γης λαμβάνοντας υπόψη την κάλυψη μελλοντικών αναγκών, τα χαρακτηριστικά των Δημοτικών Ενοτήτων όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων». λέει η ανακοίνωση που ήρθε στον Περαστικό από το Διοικητήριο...

Όσο για την ειδική εξήγηση που αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο Περαστικός την έμαθε από τον δήμαρχο, Στέλιο Αγγελούδη. Που, σε ανακοίνωσή του, μας ενημέρωσε πως «αναδιαρθρώνει με καινοτόμο και επιχειρησιακό τρόπο τη συνολική έκταση του Δήμου σε 24 γειτονιές / συνοικίες, με στόχο να γίνει ο αστικός χώρος περισσότερο διαχειρίσιμος ως προς την οργάνωση της κοινωνικής υποδομής και την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Δεν προτείνεται μεταβολή των Συντελεστών Δόμησης, οι οποίοι διατηρούνται στα θεσμοθετημένα σήμερα επίπεδα, καθώς βάσει στοιχείων από τις διαδικασίες νομιμοποίησης των τελευταίων ετών, η υλοποιημένη δόμηση ήδη υπερβαίνει σημαντικά τους ισχύοντες ΣΔ και τυχόν περαιτέρω μείωση θα οδηγήσει σε αδυναμία ανανέωσης του κτιριακού δυναμικού.  Μοναδική εξαίρεση η περιοχή του Επταπυργίου, όπου η μελέτη ενσωματώνει τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την αναβάθμιση της μικρής αυτής περιοχής σε εναρμόνιση με το ιστορικό βάρος της ακρόπολης εντός της οποίας αναπτύχθηκε».

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι «Οι ελάχιστες εκτός σχεδίου εκτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπεται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Σημαντικότερη από αυτές είναι η περιοχή των Λαχανοκήπων, με έκταση 800 στρεμμάτων, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια και επέκταση του επιχειρηματικού «Κέντρου της Πόλης» και έχει ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική λόγω της άμεσης γειτνίασης με το λιμάνι και τον εμπορικό σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και με το υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος.  Οι μικρότερες, εκτός σχεδίου σήμερα, περιοχές εντάσσονται με χρήσεις κατά κύριο λόγο κοινωφελείς και πρασίνου, με εξαίρεση την εκτός σχεδίου περιοχή στη συνοικία Τροχιοδρομικών έκτασης 20 στρεμμάτων, η οποία μετά την οριοθέτηση της Περιφερειακής Τάφρου θα ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, κατοικίας και πρασίνου».

Όσο για τις τυχόν καθυστερήσεις, φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτες, καθώς ενσωματώνοντας τις ειδικές προβλέψεις για περιοχές που ρυθμίστηκαν πρόσφατα μέσω Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΔΕΘ, γήπεδο ΠΑΟΚ, Κεραμεία Αλλατίνη, συγκρότημα κτιρίων Thessis) και παρέχοντας την αναγκαία ευελιξία σε περιοχές με αναπτυξιακή δυναμική που βρίσκονται στο θαλάσσιο μέτωπο (περιοχή Μύλων Αλλατίνη – Μεγάρου Μουσικής – Ποσειδώνιου Αθλητικού Κέντρου)  ή εντάσσονται στους σχεδιασμούς της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ (παλαιός και νέος σιδηροδρομικός σταθμός). Κι αυτά, από την ανακοίνωση του Αγγελούδη τα έμαθε ο «Περαστικός».

Κι όπως έλεγε μια παλιά διαφήμιση που έβλεπε στα νιάτα του ο Περαστικός «όλα τα άλλα είναι, απλώς, οδοντόκρεμες».

To σκίτσο από εδώ