Γράφει ο «Περαστικός»

Με χαρά άκουσε ο Περαστικός την επαναφορά της Λατρευτικής Εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη. Ξέρετε: Την εκδήλωση λατρευτικής μουσικής που, πλέον, εμπλουτίζεται και με άλλες εκδηλώσεις.
Μια -καθαρά- βυζαντινή πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, κατάφερε -επειδή κάποιοι είχαν τα κολλήματά τους- να σταματήσει έναν θεσμό που είχε φέρει στην πόλη η τότε διοίκηση του δήμου. Ακούστε: Δεν τον εξέλιξε, απλά τον κατάργησε. 
Ευτυχώς, η νέα διοίκηση, τον επαναφέρει. Βέβαια, μέλη της νέας διοίκησης είναι κι αυτοί που πολέμησαν τον θεσμό και χειροκροτούσαν όταν η διοίκηση Μπουτάρη τον καταργούσε. Τότε που η Θεσσαλονίκη έστρεφε την πλάτη στο Βυζαντινό παρελθόν της, λες και ήταν κάτι μιαρό, κάτι που μείωνε την αξία της πόλης... Και ο Περαστικός θα ήθελε να δει τις αντιδράσεις τους τώρα που θα πρέπει να υπερασπίζονται ότι πολέμησαν...
Στο μεταξύ, η εκδήλωση λατρευτικής μουσικής, έφυγε στην Αθήνα! Την αγκάλιασε η Εθνική Λυρική Σκηνή και μετέφερε εκεί τις εκδηλώσεις. Τώρα, η Θεσσαλονίκη τρέχει πίσω από αυτό που οι άνθρωποί της δημιούργησαν και οι άνθρωποί της... πολέμησαν. Γνωστή αυτή η κατάσταση στην πόλη... Να πυροβολεί τα πόδια της. 
Άκουσε ο Περαστικός με ενδιαφέρον τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Βασίλη Γάκη, να αναλύει τα της Λατρευτικής Εβδομάδας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Και να ρίχνει τις μπηχτές του για την διοίκηση που αποφάσισε να καταργήσει τον θεσμό.
Μαθαίνει, ακόμη, ότι ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος έχει πάρει ζεστά τον ρόλο του και ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων. Πολλές από αυτές θα φιλοξενηθούν στην Αποθήκη Δ του ΟΛΘ, στο προσεχές διάστημα. Κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η αποθήκη Δ δεν προκρίθηκε, τελικά, για χώρος μεταστέγασης του Δημοτικού Ραδιοφώνου και της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (ένας άλλος λόγος ήταν ότι, από τον νόμο, η συγκεκριμένη αποθήκη, με τις δύο κινηματογραφικές της αίθουσες, περνά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα 10ήμερα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και, φυσικά, θα ήταν αδύνατο να... αδειάζει από τα στούντιο για 20 μέρες το χρόνο και να ξαναγεμίζει μετά)...
Μια κι ο λόγος για την μεταστέγαση της ΔΕΠΘΕ: Είναι... παλιά ιδέα. Πρώτα γεννήθηκε επί Παπαγεωργόπουλου, όταν υπήρξε σχέδιο για να μετεγκατασταθεί στην περιοχή της Πυλαίας. Η αλλαγή διοίκησης φρέναρε τα σχέδια, καθώς η διοίκηση Μπουτάρη δεν ήταν και ιδιαίτερα δεκτική στο να εκσυγχρονίσει και να εξοπλίσει τα δημοτικά ΜΜΕ -τουλάχιστον στην αρχή της θητείας της. Ακολούθησε η διοίκηση Ζέρβα, που θα έκανε την TV100 «CNN των Βαλκανίων». Τότε εξετάστηκαν διάφορα κτίρια, μεταξύ των οποίων η Αποθήκη Στρατού στο λιμάνι, το παλιό κτίριο του ΑΝΤ1 στη δυτική είσοδο και το Λαμπατουάρ. Αλλά κι εκείνη η προσπάθεια πάγωσε για... τέσσερα χρόνια. Τώρα επανέρχεται, καθώς η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στην οποία ανήκει το κτίριο όπου στεγάζονται τηλεόραση και ραδιόφωνο, επιθυμεί εδώ και χρόνια να μετατρέψει τον 6ο όροφο σε χώρο εστίασης.
Λέτε να ήρθε η ώρα;

Το σκίτσο από το vecteezy.com