Για έργα που κρίνονται σημαντικά για τη Θεσσαλονίκη και προχωρά ο σχεδιασμός τους, όπως για παράδειγμα η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και η ανάπλαση της Αριστοτέλους, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης.
Ο κ.Αγγελούδης μίλησε για την περαιτέρω πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο κομμάτι από την Τσιμισκή έως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης. «Ένα έργο της διοίκησης Μπουτάρη που δεν προχώρησε για διάφορους λόγους το επαναφέραμε στο Πράσινο Ταμείο. Η ένταξη του έγινε αποδεκτή και θα ξεκινήσουμε σε πρώτη φάση με το ήμισυ του προϋπολογισμού και να προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά με την ενίσχυση του υπόλοιπου ποσού», είπε.
Για την ανάπλαση της Αριστοτέλους υποστήριξε πως υπάρχει συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, μαζί με την πλατεία Διοικητηρίου και την επέκταση του παραλιακού μετώπου με ξύλινο ντεκ. Ειδικότερα για την Αριστοτέλους διευκρίνισε πως αναμένει την άποψη της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων ως προς τη μελέτη του έργου.

Η απάντηση Ζέρβα

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη» Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε την δική του άποψη για το ντεκ της παραλίας, αφού αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατό να εντάσσεται σε ΕΣΠΑ ένα έργο χωρίς, καν, προμελέτη.
Συγκεκριμένα, έκανε την εξής ανάρτηση:
«Σε χωρίς πρόγραμμα απόσυρση οδηγήθηκε και το θέμα του Ξύλινου Ντεκ της Παλιάς Παραλίας. Καθώς η Διοίκηση, ούτε να προχωρήσει στην επικύρωση της ανάδειξης προσωρινού αναδόχου, όπου είχε φτάσει το θέμα η προηγούμενη Διοίκηση ήθελε, ούτε ήταν έτοιμη να παρουσιάσει  ολοκληρωμένη πρόταση, παρά μόνο προθέσεις και διαβεβαιώσεις, για την προσφυγή σε νέα μέθοδο μελέτης-κατασκευής με νέο διαγωνισμό. Αυτό που παραλείπεται είναι πως ακόμα και αυτή η μέθοδος προϋποθέτει την ύπαρξη προμελέτης που θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα με την επικύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού που είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη Διοίκηση. Αποσιωπήθηκε δε και η έκπτωση του 43% που προσέφερε το υποψήφιο ανάδοχο σχήμα μελετητών για την τελική συνολική δαπάνη μιας μελέτης που θα καθιστούσε ώριμο προς ένταξη σε χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) και κατασκευή το έργο εντός του 2024.
Και το ερώτημα που τίθεται προς γνώσιν της διοίκησης είναι: πώς ένα έργο μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ χωρίς την ύπαρξη έστω μίας προμελέτης, αν όχι μελέτης εφαρμογής»;
Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζέρβας απουσίαζε, χθες, από τη συνεδρίαση.

Η προϊστορία του έργου

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, αναφέρθηκε στην προϊστορία του έργου τονίζοντας πως «ξεκίνησε ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ενώ θα μπορούσε να γίνει μια προκήρυξη μελέτης και τώρα να τελειώνει».
Όπως επισήμανε, ο εν λόγω διαγωνισμός διήρκησε δύο χρόνια και όταν τελείωσε ξεκίνησε η δημοπράτηση της μελέτης με προϋπολογισμό περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.
«Τα υπόλοιπα χρήματα δεν υπάρχουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Σπύρος Πέγκας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς το αν βρεθεί η χρηματοδότηση του έργου, ανακοινώνοντας πως η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό, ενώ ο Βασίλης Τομπουλίδης δήλωσε πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες του έργου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για πρακτική «πάμε και βλέπουμε», ανακοινώνοντας πως η παράταξή του θα καταψηφίσει την εισήγηση.