Τα τρία πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης που θα ενισχύσουν την προσέλκυση του τουρισμού είναι η γαστρονομία (74,5%), οι εκθέσεις και τα συνέδρια (50,3%) και η πολιτιστική κληρονομιά (42,6%).

Αυτό προκύπτει από μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα και διεξήχθη σε τρεις φάσεις, ποσοτική σε γενικό κοινό (κατοίκους της πόλης), ποιοτική και ποσοτική σε ειδικό κοινό (κοινά τουρισμού) και παρουσιάστηκε στην ημερίδα τουρισμού της Marketing Greece με θέμα «Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης»

Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα  «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον και τα στοιχεία παρουσίασε ο  Πέτρος Ιωαννίδης, Διευθυντής της aboutpeople.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • 60,1% θεωρεί ότι ο τουρισμός θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια
  • 68,8 αναγνωρίζει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης 
  • Το 95,7% αξιολογεί θετική ή μάλλον θετική την επίδραση του τουρισμού στην πόλη

Οι ερωτόμενοι χαρακτήρισαν τη Θεσσαλονίκη «αυθεντική, ανθρώπινη, ζωντανή και φιλόξενη».

Ο Ηλίας Τσαουσάκης, σύμβουλος επικοινωνίας και στρατηγικής, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας σημείωσε πως προκύπτει η ανάγκη να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την πόλη με ένα κοινό όραμα επιτυχίας, δίνοντας ειδικό βάρος στη βιωσιμότητα, στο μέτρο, στον σεβασμό αυτού του πολύτιμου μωσαϊκού. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία συγκρότησης συμμαχιών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της, που είναι λιγότερο προβεβλημένα. Τέλος, εστίασε στην ανάδειξη ειδών τουρισμού που είναι λιγότερο συνδεδεμένα με τη Θεσσαλονίκη και θα φωτίσουν ακόμα περισσότερες άγνωστες πτυχές και μνήμες αλλά και ιστορίες μοναδικές.