Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα την αυγή νέα μαζικά αεροπορικά πλήγματα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Σεργκίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ που εξαπολύθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS.
Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα «κατέρριψε περίπου 10 εχθρικούς πυραύλους πάνω από το Κίεβο και στα περίχωρα της πρωτεύουσας», ανέφερε ο Πόπκο σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.
Για τρίτη φορά σε μια εβδομάδα, όλη η επικράτεια της Ουκρανίας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού στη διάρκεια της νύχτας. Ο συναγερμός διήρκεσε δύο ώρες στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Πόπκο.
Ρωσικοί πύραυλοι και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Σάχεντ εξαπολύθηκαν επίσης στην περιοχή Στρίι, στο νότιο τμήμα της πόλης Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκιι.
«Ο στόχος ήταν οι ζωτικές υποδομές», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Λβιβ Άντριι Σαντόβι, ο οποίος καταμέτρησε περίπου 20 πυραύλους και 7 drones.
Η πόλη Στρίι βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία, τη χώρα μέλος του NATO, η οποία αύξησε το επίπεδο επιφυλακής της απέναντι στους βομβαρδισμούς αυτούς κοντά στο έδαφός της.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση 10 ουκρανικών πυραύλων που είχαν στόχο την Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
"Οι στρατιωτικοί μας απώθησαν μαζική επίθεση στην Σεβαστούπολη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από 10 πύραυλοι καταρρίφθηκαν", ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ με ανάρτησή του στο Telegram. Διευκρίνισε ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ένας 65χρονος άμαχος, και ότι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας έφηβος. Επίσης σημείωσε ότι υποδομές υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένου κτιρίου με γραφεία και γραμμής φυσικού αερίου.