Ειδική συνεδρίαση, χωρίς... απόφαση, για το θέμα της υπερκείμενης λεωφόρου της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, των Αρχών, επιμελητηρίων, κινήσεων και πρωτοβουλιών πολιτών, ενώ τοποθετήθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι.
Παρών στη συζήτηση δήλωσε και ο υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος, που, για άλλη μία φορά, ξεκαθάρισε ότι το έργο θα προχωρήσει Όπως είπε, δεν τίθεται θέμα αναστολής του έργου:
«Το έργο θα προχωρήσει… Κάποιοι άνθρωποι θα ήθελαν (σ.σ. την αναστολή) και την επιδιώκουν δικαστικά. Θα υπερασπιστούμε την επιλογή που θεωρούμε ότι είναι υπερ της πόλης», ανέφερε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει το πολιτικό κόστος καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου αναστατώνεται. «Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η επόμενη ημέρα που θα ξημερώσει δε θα είναι καλύτερη», πρόσθεσε. 
«Η επιλογή θα λειτουργήσει υπέρ της πόλης», είπε ακόμη, καλώντας τους παριστάμενους να ανατρέξουν στις αντιδράσεις που υπήρχαν παλαιότερα και για την ίδια την περιφερειακή. 

FlyOver αντί διαπλάτυνσης του περιφερειακού

Απαντώντας στις αιτιάσεις που ακούστηκαν, είπε ότι το έργο γίνεται για να μην διαπλατυνθεί ο Περιφερειακός. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχοντος Περιφερειακού και την αύξηση στην κίνηση μετά την κρίση και τον κορωνοϊό. Είπε ότι έχει φτάσει στα όριά του και τόνισε ότι το έργο της αναβάθμισης αφορά το σύνολο της περιφερειακής και γίνεται με ΣΔΙΤ. 
«Για πολιτικούς ή άλλους λόγους κάποιοι δε συμφωνούν. Δεν γίνεται έργο να μην προκαλεί προβλήματα. Πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε έργα στην πόλη», είπε μεταξύ άλλων. 
«Είχαμε μια πόλη που λειτουργούσε ρολόι και ξαφνικά ήρθε ένα έργο και τα έκανε όλα άνω κάτω;», διερωτήθηκε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του. 
Απαντώντας στους πολίτες από τα Κωνσταντινουπολίτικα που έκαναν μεταξύ άλλων λόγο για πλήρη απουσία οριστικής κυκλοφοριακής μελέτης, είπε ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια μελέτη. 
Προκλήθηκε ένταση κατά την τοποθέτησή του, με τυος πολίτες να φωνάζουν πως ο υπουργός «δεν απαντάει αλλά προσβάλει», ενώ τα αίματα άναψαν και εξαιτίας αναφοράς του κ. Ταχιάου σε «παλαιοχριστιανισμό». 

Βούγιας: Δεν θα πάρουμε απόφαση στο τέλος

«Απόφαση δε θα ληφθεί στο τέλος», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπύρος Βούγιας τονίζοντας ωστόσο τη χρησιμότητα της συνεδρίασης καθώς «στόχος ήταν να ακουστούν απόψεις από όλες τις πλευρές». 
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, καλωσόρισε την πρωτοβουλία με συγκέντρωση 2.000 υπογραφών για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης συζήτησης, ωστόσο υπενθύμισε ότι αποτελούσε μια πρωτοβουλία που είχε εξαγγείλει η νέα διοίκηση ήδη από την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων της και ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες, για καίρια ζητήματα όπως αυτό της ανάπλασης της ΔΕΘ. 
Ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομών της ΠΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση λέγοντας ότι προφανώς το έργο είναι αναγκαίο και σημαντικό γιατί όταν ολοκληρωθεί θα βελτιώσει τα κυκλοφοριακά δεδομένα. «"Θα λυθούν τα προβλήματα"; θα ρωτήσει κάποιος. Προφανώς όχι. Ποτέ δεν λύνονται, απλώς βελτιώνονται», συνέχισε, λέγοντας ότι το πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς. 
Έκανε λόγο «για παντελή έλλειψη σχεδιασμού μέτρων για τη φάση κατασκευής και γι αυτό βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση τους πρώτους μήνες». Όπως είπε, το μόνο που λειτούργησε ήταν η Τροχαία ενώ υποστήριξε ότι με επάρκεια έχει λειτουργήσει και στο σύστημα φωτεινής σηματοδότησης, αναφερόμενος στους αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε φανάρια σε 60 κρίσιμες διασταυρώσεις. 
Προανήγγειλε δε ότι επίκειται υιοθέτηση και των άλλων προτάσεων που υπέβαλε πρόσφατα η ΠΚΜ. 

Τροχαία: Κάναμε το αυτονόητο

Από πλευρά της Τροχαίας η Διευθύντρια Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, τόνισε ότι η τροχαία είναι έξω στο δρόμο από την πρώτη ημέρα έναρξης εργασιών. 
«Κάναμε το αυτονόητο. Απλά επιβάλαμε αυτό που προέβλεπε ο νόμος», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι απαιτείται η καλή συνεργασία των πολιτών για να μην έχουμε παράνομη στάθμευση. 
«Οι δρόμοι δεν είναι το προσωπικό μας πάρκινγκ», είπε χαρακτηριστικά. 
Τόνισε την παρουσία περιπολικών στην περιφερειακή ώστε να επιτυγχάνεται άμεση αντιμετώπιση περιστατικών. 
Στην ενίσχυση της υπηρεσίας της τροχαίας αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης. 

ΕΚΑΒ: Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην επιτέλεση του καθήκοντός τους στους δρόμους, εξαιτίας του κυκλοφοριακού, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ και του Πυροσβεστικού Σώματος. 
«Προσπαθούμε να βρούμε και να εφαρμόσουμε λύσεις. Αλλάζουμε το σχεδιασμό μας αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί», είπαν μεταξύ άλλων. 
Από το ΕΚΑΒ τονίστηκε ότι πλέον δεν μπορούν να δοθούν ακριβείς χρόνοι άφιξης του ασθενοφόρου. «Πρέπει να προβλέψουμε από πριν τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να μην έχουμε δυσάρεστα», τόνισαν. 
«Διασώστες και γιατροί είναι στα όρια τους», είπε ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ ζητώντας ενίσχυση προσωπικού αλλά και εγκατάσταση της κυκλοφορίας του περιφερειακού σε κονσόλα στο επιχειρησιακό κέντρο για να γνωρίζουν την κίνηση και τα συμβάντα. Ζήτησε επίσης να «ανοίξει» η Θεσσαλονίκη τουλάχιστον για τις ώρες αιχμής ένα ή δυο νοσοκομεία για επείγοντας ή υπερ-επείγοντα συμβάντα. 
Για κατακόρυφη αύξηση του χρόνου πρόσβασης στα νοσοκομεία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Χρήστος Καραχρήστος υπογραμμίζοντας «ότι και ένα λεπτό μπορεί να είναι κρίσιμο, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου». 

Και η αγορά το χαβά της...

Εκπρόσωποι της αγοράς επέμειναν στις γνωστές τους θέσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν θέλουν να αλλάξουν τις ώρες φορτοεκφόρτωσης και ζητούν να παρκάρουν τα φορτηγάκια όπου τους βολεύει.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, είπε ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν το κέντρο γιατί φοβούνται γεγονός που «ρίχνει» τον τζίρο πάνω από 30-40% σε μια ήδη δύσκολη συγκυρία. 
«Μην σκοτώνετε την αγορά γιατί οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες», τόνισε, ενώ και ο Χρήστος Νικολόπουλος από το ΕΕΘ, τόνισε ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις του κέντρου. «Μπήκε μια θηλιά με την οποία καλούμαστε να πορευθούμε», όπως είπε σημειώνοντας ότι ήδη η πόλη κόβεται στα δυο Ανατολική και δυτική. Αρχίζει να ερημώνει το κέντρο και η επισκεψιμότητα μειώνεται. Οι αγορές πρέπει να επιβιώσουν», σημείωσε. 

Τι γίνεται με τα λεωφορεία

Στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του ΟΣΕΘ και του ΟΑΣΘ. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στις νέες τέσσερις γραμμές που δρομολογήθηκαν, στις προσλήψεις οδηγών (από τους 150 έχουν πιάσει ήδη τιμόνι οι 140), στην αντικατάσταση λεωφορείων με ποιοτικότερα κ.λπ. 
Έγινε λόγος για αισθητό αποτέλεσμα καθώς κυκλοφορούν στο δρόμο 300 λεωφορεία ΟΑΣΘ σε ημερήσια βάση, με στόχο να φτάσουν τα 350, ενώ τέλος άνοιξης αναμένονται και τα 110 ηλεκτρικά. 
Από τον ΟΑΣΘ ανακοινώθηκε ότι είναι υπο μελέτη νέα γραμμή που θα συνδέει το κέντρο με την ΒΙΠΕ Σίνδου, εφόσον αυξηθεί ο αριθμός οδηγών και λεωφορείων. 
Τον λόγο πήρε και η Γεωργία Αϋφαντοπούλου, από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παντού σε όλον τον κόσμο «κλείνουν» τα κέντρα και δυναμώνουν τα ΜΜΕ, δημιουργώντας υποδομές περιφερειακές, κυρίως δρόμους και πάρκινγκ για αυτοκίνητα. 

Τι είπαν οι άλλοι αυτοδιοικητικοί

«Λέμε ναι σε ένα έργο που δημιουργεί μεγαλύτερη χωρητικότητας στον περιφερειακό αλλά όχι στην ασφυξία της πόλης όσο το έργο θα κατασκευάζεται», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Όπως είπε «συνυπογράφουμε τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ΠΚΜ και δήμος Θεσσαλονίκης» το αν είναι αρκετές θα δείξει… Και αυτός με τη σειρά του ζήτησε ενίσχυση των ΜΜΜ. 
«Δημοψήφισμα εδώ και τώρα» ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος «για να δούμε αν οι πολίτες έχουν σήμερα τη διάθεση να υποστούν επί πέντε τουλάχιστον χρόνια αυτές τις θυσίες, ρύπανση, απαξίωσης, ταλαιπωρίας κλπ», είπε μεταξύ άλλων. 
«Ο υπάρχον περιφερειακός είχε σοβαρό πρόβλημα. Ήταν κακομελετημένος κακοσχεδιασμένος και κακοφτιαγμένος με ανάποδες κλίσεις μέσα στη σήραγγα. Δε θέλουμε να λυθεί με έναν ακόμη κακοσχεδιασμένο και κακομελετημένο έργο , είπε μεταξύ άλλων ο νομικός εκπρόσωπος κατοίκων από τα Κωνσταντινουπολίτικα, ενώ παρέμβαση έγινε και από την πρωτοβουλία κατοίκων της Πυλαίας.