Ο αθλητής υδατοσφαίρισης και φοιτητής στο μαθηματικό του ΑΠΘ Στέργιος Παγωνίδης ήταν αυτός που έπιασε τον σταυρό, στην τελετή με την οποία γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στη Θεσσαλονίκη, με λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης.
Στα κρύα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν 35 πιστοί, ανάμεσα τους πέντε ανήλικοι και δύο γυναίκες. 
Η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού, για πρώτη φορά έπειτα από εξήντα χρόνια, πραγματοποιήθηκε στην Α' προβλήτα του λιμανιού, από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, παρουσία του κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και εκατοντάδων πολιτών.«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Είναι μεγάλη ευλογία να πιάνεις το σταυρό», επισήμανε ο Στέργιος Παγωνίδης και ευχήθηκε «πάνω από όλα υγεία, να είμαστε όλοι καλά και ειρήνη στον κόσμο».


Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τους Θεσσαλονικείς και σε όλους τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, «που ευρέθησαν σήμερα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στο λιμάνι της, προκειμένου να γίνουν μέτοχοι των θαυμασίων του Θεού, μέσα από αυτήν την τελετή του αγιασμού των υδάτων. Μακάρι η ζωή όλων μας να είναι φωτεινή, αφού ο τριαδικός Θεός μας είναι φως. Και να αποφεύγουμε τα έργα του σκότους, παραμένοντας πιστοί, όπως προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, στα έργα του φωτός».Για την πρωτοβουλία του η τελετή να γίνει, μετά από 60 χρόνια, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπε: «Είναι ωραίο να τηρούμε τις παραδόσεις και ό,τι όμορφο βλέπουμε είναι καλό να το μιμούμεθα. Εμείς το κάναμε, κυρίως, όχι τόσο για να τηρήσουμε την παράδοση, γιατί είχε δημιουργηθεί εν τω μεταξύ και μια άλλη παράδοση, αλλά κυρίως για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη λεωφόρο Νίκης, να γίνουν καλύτερα μέτοχοι στην τελετή, κάτι το οποίο νομίζω ότι επετεύχθη».


Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σημείωσε πως είναι «σπουδαία ημέρα, μεγάλη γιορτή ο καθαγιασμός των υδάτων με τους συμβολισμούς που τον συνοδεύουν, την αναγέννηση της Πλάσης, την αναγέννηση του ανθρώπου. Ταυτόχρονα όμως και με το μήνυμά της ταπεινότητας που μας διδάσκει η ημέρα, ο Θεός να βαφτίζεται από τον άνθρωπο. Υγεία και δύναμη σε όλη την οικουμένη φώτιση σε όλους μας να πράττουμε τα αγαθά και τα καλά να είστε καλά καλή χρονιά με υγεία».


Ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, που, επίσης, παρέστη στην τελετή, δήλωσε: «“Τα Θεοφάνεια μας εμπνέουν με πίστη και αισιοδοξία για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας. Φωτίζουν τον δρόμο μας με αγάπη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη και οδηγούν τα βήματά μας ώστε να χτίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο λαμπερή.  Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες. Καλή φώτιση σε όλες και όλους».


«Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και καλή φώτιση σε όλους. Η σημερινή μέρα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την ορθοδοξία μας, για τον ελληνισμό και είμαστε όλοι μαζί εδώ για να εκπέμψουμε επιπλέον ένα ηχηρό μήνυμα ότι ενωμένοι προσηλωμένοι στους στόχους μας, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ευχήθηκε «χρόνια πολλά καλή φώτιση σε όλους».
«Καλή φώτιση σε όλους μας και κυρίως σε όλους αυτούς που χειρίζονται τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της πόλης» και «καλή χρονιά με αλληλεγγύη, με ανθρωπιά, με σεβασμό στους πολίτες» ευχήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.


Ο Μεγάλος Αγιασμός έγινε στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και ακολούθησε η ιερά λιτανεία του Τιμίου Σταυρού από τον μητροπολιτικό ναό μέχρι το λιμάνι. Στη λιτανεία, πλην της ενορίας του μητροπολιτικού ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, συμμετείχαν τα εκκλησιάσματα από τον προσκυνηματικό ναό της του Θεού Σοφίας και του παλαιού μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά, εντός των ορίων του οποίου ευρίσκεται το λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπου τελέστηκε η κατάδυση του Σταυρού.