Της τρελής το μαλλί γίνεται στο δήμο Θεσσαλονίκης... Καθημερινά πέφτουν βροχή οι ανακοινώσεις μεταξύ πρώην και νυν κι όλα δείχνουν ότι η πενταετία που ακολουθεί δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε. Θα 'χει εκπλήξεις, δεν θα πλήξεις, όπως του αρέσει να λέει του Περαστικού.
Ειδικά οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν υπέροχες. Όλα άρχισαν χθες όταν η παράταξη Ζέρβα («Ναι στη Θεσσαλονίκη») εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι:
1. Οι άδειες στο προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας δόθηκαν με «απαίτηση που μετέφερε συνεργάτιδά του νυν δημάρχου(πρώην ειδική γραμματέας υπουργείου την περίοδο 2009-2012) στην αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης να δοθούν οι υπολειπόμενες ημέρες κανονικής αδείας του 2023 στο 50% του προσωπικού του Δήμου, απαίτηση που υλοποιήθηκε παρά την έγγραφη αντίθετη γνώμη του μέχρι τότε Αντιδημάρχου που επισήμανε τις αυξημένες ανάγκες των ημερών».
2. Τα ογκώδη αντικείμενα που συνέλεξαν τα συνεργεία του δήμου εναποτέθηκαν «παρατύπως από συνεργεία του Δήμου κατ` εντολή της νέας διοίκησης, σε χώρο παντελώς ακατάλληλο προς τούτο, στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης».
Κι αυτά με την αναφορά στην εισαγγελική έρευνα για το τι έγινε με τα σκουπίδια στις μέρες των εορτών, με την επισήμανση «η Δικαιοσύνη ευτυχώς, κρίνει βάσει πραγματικών στοιχείων και ενεργειών»...

Η απάντηση

Στην ανακοίνωση της παράταξης απάντησε με δική της ανακοίνωση η Αντιδημαρχία Καθαριότητας. 
1. Για τις άδειες του προσωπικού υποστηρίζεται ότι «στο θέμα της χορήγησης αδειών ακολουθήθηκε η συνήθης υπηρεσιακή διαδικασία και προφανώς δεν υπήρξε καμία δήθεν "παρέμβαση" ή "απαίτηση" συνεργατών του νέου Δημάρχου», με προσωπικές αναφορές σε υπηρεσιακούς της διοίκησης Ζέρβα.
2. Για την εναπόθεση των ογκωδών στα κοιμητήρια πως «με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, χρησιμοποιήθηκε  ειδικά περιφραγμένος και διαμορφωμένος χώρος εναπόθεσης υλικών στο άκρο  των Κοιμητηρίων, ώστε να λάβει χώρα συμπληρωματική μεταφόρτωση σε οχήματα μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Με την μέθοδο αυτή απομακρύνονται ογκώδη αντικείμενα και υλικά που είχαν συσσωρευθεί επί σειρά μηνών στα Κοιμητήρια ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται στο μέγιστο η φέρουσα ικανότητα των οχημάτων εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα για την απομάκρυνση ογκωδών από τον αστικό ιστό».  
Φυσικά υπήρχαν και σ΄ αυτήν την ανακοίνωση αναφορές του στιλ «έχει το θράσος (σ.σ. ο πρώην δήμαρχος) να εγκαλεί μια διοίκηση μόλις δέκα ημερών για το γεγονός πως κάνει τη δουλειά για την οποία τη ψήφισαν οι πολίτες, δεν αφήνει δηλαδή την κατάσταση που κληροδότησε να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα» ή «ασφαλώς η εισαγγελική παρέμβαση και έρευνα είναι λίαν ευπρόσδεκτη, ώστε η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απαράδεκτη κατάσταση, η πόλη μας να γιορτάζει μέσα σε συνθήκες βρωμιάς και δυσωδίας».
Υπάρχει και... προειδοποίηση: «Την επόμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου θα υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση τόσο για την κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και για τα πεπραγμένα στην καθαριότητα».

Η ρελάνς

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, είχαμε νέα ανακοίνωση από την παράταξη Ζέρβα (σήμερα το μεσημέρι). Σε αυτήν, υπό τον τίτλο «Τα ψεύτικα άλλοθι συχνά πιάνουν στην Επικοινωνία, αλλά σπανίως στη Δικαιοσύνη, υπάρχουν νέες «μπηχτές» ("η εύλογη πίστωση χρόνου που δικαιούται κάθε νέα Διοίκηση, δεν συνοδεύεται από υποχρέωση της μείζονος αντιπολίτευσης, να γίνεται -ως απελθούσα διοίκηση- «σάκος του μποξ», ή πηγή «άλλοθι». Ούτε για να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα παρασκηνιακών πιέσεων και μεθοδεύσεων που είχαν ήδη επιστρατευθεί από τη νέα Διοίκησης πριν την ανάληψη των καθηκόντων της (και συνεχίζονται), ούτε για να καλυφθούν παρατυπίες, που συνοδεύουν την επίσημη έναρξη της θητείας της".), αλλά και νέες επισημάνσεις για το θέμα των ογκωδών:
«Σε ότι αφορά  στο θέμα των ογκωδών που μεταφέρθηκαν όπισθεν των κοιμητηρίων, ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, δεν είχαν ούτε καν την ψυχραιμία να αντιληφθούν πως πρώτοι αναγνωρίσαμε στην παρανομία -που κατ` ουσία παραδέχτηκαν- την καλή πρόθεση κάλυψης μιας σημαντικής ανάγκης. Το μειονέκτημα τέτοιων επιλογών, είναι πως η ευκολία καταφυγής σε παράνομες (ή έστω παράτυπες) ενέργειες, δεν είναι βέβαιο, ότι πάντα θα συνοδεύεται από καλές προθέσεις», υπογραμμίζεται.
Κι είναι η σειρά της παράταξης Ζέρβα να προειδοποιήσει: «Όσο για τα δημοτικά τέλη; Επειδή συμφωνούμε πως οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν όλη την αλήθεια θα επανέλθουμε ...»

Στο χορό οι εργαζόμενοι

Στο... χορό μπήκαν σήμερα οι εργαζόμενοι. Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης παίρνει θέση απέναντι στον πρώην δήμαρχο: «Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που, ο απερχόμενος Δήμαρχος προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες στον Σ.Ε.Δ.Θ. για την ανυπαρξία και αναποτελεσματικότητα της πολιτικής του, στον τομέα της Καθαριότητας και της δικής του προκλητικής αδιαφορίας για τους εργαζόμενους», αναφέρει.
Ρίχνει, όμως, μπηχτές σε άλλους συνδικαλιστές: «Ξεχνάει, ο απερχόμενος Δήμαρχος, ότι ο Σ.Ε.Δ.Θ.  δεν αποτελούσε ποτέ και ούτε αποτελεί Σύλλογο πραιτοριανών του, όπως επιθυμούσε και "συνεργαζόταν"  επί  4 χρόνια με άλλους Συλλόγους του Δ.Θ.»! 
Εν αναμονή της ανακοίνωσης της διοίκησης Αγγελούδη, ανανεώνουμε το.... ραντεβού μας. Ενδεχομένως το κείμενο να ανανεωθεί αργότερα. 
Γράφει ο Περαστικός