Μετά το ομαδικό κώλυμα που δήλωσαν οι διαιτητές υπήρξε και πιο... σκληρή συνέχεια από μέρους τους μία μία καυστική επιστολή με προς τον Πρωθυπουργό, τα αρμόδια Υπουργεία και την ΕΠΟ. Σε αυτήν διευκρινίζεται ότι δεν ξανασφυρίζουν εάν οι συνθήκες δεν είναι ομαλές για εκείνους. Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ ακόμα και εάν η ΕΠΟ τους ζητήσει να υποχωρήσουν δεν προτίθενται να το κάνουν. Δεν είναι δηλαδή διατεθειμένοι να συμβιβαστούν αυτή τη φορά.

Η επιστολή που έχει ήδη σταλεί στον Πρωθυπουργό, τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και την ΕΠΟ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΚΕΔ και αξιότιμα μέλη της ΚΕΔ

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες και ξένοι διαιτητές όπως επίσης και μέλη της εκάστοτε ΚΕΔ έχουν γίνει μόνιμος στόχος, σάκος του μποξ και αποδιοπομπαίος τράγος μετάθεσης των ευθυνών. Ανακοινώσεις που μένουν ατιμώρητες, προπηλακισμοί, bulling, καταστροφή χαρακτήρων, απειλές, λεκτικές και φυσικές επιθέσεις, άγνοια βασικών κανονισμών των κανόνων παιχνιδιού και άγνοια βασικών κανόνων λειτουργίας του VAR είναι μόνο λίγα από αυτά που έχουν καταστήσει το κλίμα τοξικό για ποδόσφαιρο.

Τα συμβάντα του τελευταίου μήνα, με την βομβιστική επίθεση στο σπίτι και το μαγαζί του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη αλλά και τις απειλές που δέχθηκε ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου και η οικογένεια του μετά τον αγώνα της Super League 1 στις 3/12/2023 Βόλος- Ολυμπιακός είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στο παρελθόν έγιναν συναντήσεις, πήραμε υποσχέσεις αλλά δυστυχώς τα πράγματα οδεύουν όχι απλά προς το χειρότερο αλλά περισσότερο προς τον γκρεμό. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες ώστε οι Έλληνες διαιτητές και βοηθοί διαιτητές της 1ης κατηγορίας να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους με ασφάλεια.

Ως συνέπεια των ανωτέρω το σώμα διαιτητών και βοηθών διαιτητών 1ης κατηγορίας έχει λάβει την απόφαση να μην ασκήσει τα καθήκοντα του σε κανένα αγώνα ξεκινώντας από την 14η αγωνιστική της Super League 1 και μέχρι οι συνθήκες να καταστούν ομαλές για την σωματική ακεραιότητα μας! Στόχος όλων από αυτήν μας την ενέργεια είναι να προστατεύσουμε εμάς και τις οικογένειές μας.

Για αυτόν τον λόγο:
- Παρακαλούμε άμεσα σε συνάντηση με τους Πρόεδρο ΕΠΟ, Πρωθυπουργό, Υπουργό Δημοσίας τάξεως και Υπουργό Αθλητισμού.
- Να απαγορεύονται και να τιμωρούνται οι επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων ομάδων κατά την δημοσίευση των ορισμών, πριν και μετά των αγώνων.
- Άμεση εξιχνίαση των υποθέσεων ΒΙΑΣ κατά αξιωματούχων διαιτησίας.»