Στις Βρυξέλλες πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στο πλαίσιο διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σε ενημερωτική επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο ΝΑΤΟ.
Στις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έγιναν, εξετάστηκαν και αναλύθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτά της οικονομίας και του εμπορίου, της μεταναστευτικής πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής.
Επιπλέον, οι συνομιλίες περιλάμβαναν ανταλλαγή απόψεων για την κλιματική κρίση και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αλλά και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τα προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιπρόσθετα, κατέθεσαν ερωτήματα- προβληματισμούς γύρω από τα θέματα:
  • Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβίωσης των πολιτών, η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα, το στεγαστικό πρόβλημα έρχεται σε αντίφαση με τις νέες δημοσιονομικές υποχρεώσεις.
  • Προβληματίζει ο άνισος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών από τις ανισότητες στα επιτόκια δανεισμού και από τις διαφορετικές φορολογικές υποχρεώσεις τους
  • Η ΕΕ να λειτουργήσει ως προπύργιο της Δημοκρατίας. Με το σκάνδαλο των Υποκλοπών και παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και ακόμα χειρότερα με το σκάνδαλο συγκάλυψής του, εγείρονται δυο μείζονα ζητήματα: Η προστασία-θεσμικά και πρακτικά -των πολιτών από το κακόβουλα παράνομα λογισμικά και εταιρείες εμπορίας του στην ΕΕ. Η ανάγκη η ΕΕ να προστατεύσει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όταν στη χώρα μας πολίτες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί υπήρξαν θύματα του Predator.
  • Η Ε.Ε. να προβεί σε δράσεις για να διασφαλίσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κινητικότητα όλων των πολιτών προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών της Ε.Ε. για να βοηθήσει τις πολιτικές των κρατών-μελών που προάγουν τη δημόσια υγεία, το κράτος πρόνοιας και τη δημόσια παιδεία.
  • Η άνοδος της ακροδεξιάς, που εκτός όλων των άλλων, εκφράζει τον Ευρωσκεπτικισμό, αμφισβητώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις κοινές αξίες του πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ με εμβάθυνση της Δημοκρατίας, με πολιτικές για τον Άνθρωπο.
  • Ερώτημα παραμένει ποιες πολιτικές θα ασκήσει η Ε.Ε., προκειμένου να καταπολεμηθούν οι παράγοντες και οι αιτίες που γιγαντώνουν το μεταναστευτικό, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις, η έλλειψη νερού και τροφής και η κλιματική κρίση. Αν αναλάβουν όλες οι χώρες μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί για τις μεταναστευτικές ροές ή θα αφήσουν μόνες τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα.
  • Εάν θέλουμε οι πολίτες να επιλέγουν την ενθάρρυνση της ΕΕ αντί για τον ευρωσκεπτικισμό πρέπει να εργαστούμε για περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη κοινωνική συνοχή για τη ζωή και την ασφάλεια του Ευρωπαίου πολίτη, την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Οι βουλευτές Διονύσης Καλαματιανός και Κατερίνα Νοτοπούλου πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά και Κώστα Αρβανίτη.