"Η κυβέρνηση της ΝΔ δυστυχώς, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, με επικοινωνιακούς όρους. Παρά τις μεγαλοστομίες της, η αλήθεια είναι πως οι δαπάνες στην Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρία είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (1,1% του ΑΕΠ έναντι 2% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου). Για το 2024 μάλιστα, τα προνοιακά επιδόματα και η στήριξη στους ανθρώπους με αναπηρίες είναι μειωμένα".
Αυτό τονίζει η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, Κατερίνα Νοτοπούλου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Και προσθέτει: "Το πρόγραμμα για τον προσωπικό βοηθό πρέπει να επεκταθεί και αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα ώστε να καλύπτει όλους τους συνανθρώπους μας με αναπηρία που το έχουν ανάγκη. Τα 1250 άτομα που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο περίπου 15%  έως 18% των συνανθρώπων μας που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα κινητικό, νοητικό, αισθητηριακό, πνευματικό ή ψυχικό. Η αναγκαιότητα του προσωπικού βοηθού για την ανεξάρτητη διαβίωση και τη συμπερίληψη των συμπολιτών μας στην κοινότητα είναι επιτακτική".
Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι "ζούμε σε πόλεις που όχι μόνο δεν είναι προσβάσιμες, σε κοινωνίες που όχι μόνο δεν είναι συμπεριληπτικές αλλά είναι εχθρικές προς τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά και τις οικογένειές τους, τους φροντιστές τους. Είναι κρίσιμο, οι συμπολίτες μας με αναπηρία να μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στη ζωή και τον κοινωνικό ιστό. Βιώνουν μια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια".
Η κ. Νοτοπούλου θυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, "σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές εφάρμοσε συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των αναπήρων, με κυρίαρχη την αποφυγή μείωσης συντάξεων και κατάργησης επιδομάτων αναπηρίας που απαιτούσαν εν μέσω μνημονίων οι θεσμοί, ζητώντας την αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα. Συγχρόνως συγκέντρωσε και χορηγούσε όλα τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ σε μηνιαία βάση".
Ζητά, τέλος, "να εστιάσουμε πραγματικά την προσοχή μας στους ανθρώπους με αναπηρία και να αναλογιστούμε αν κάνουμε για εκείνους όσα οφείλουμε. Όχι μόνο όσον αφορά στις ανάγκες τους, αλλά κυρίως στις δυνατότητες και τα δικαιώματά τους. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για ισότητα στις ευκαιρίες, προσβασιμότητα, σεβασμό της έμφυτης αξιοπρέπειας, απαγόρευση των διακρίσεων κάθε μορφής".