Κεκλεισμένων των θυρών, λοιπόν... Μήπως είναι η εύκολη λύση; Σίγουρα ναι, αλλά και επιβεβλημένη, αφού αυτοί που έχουν την ευθύνη ελέγχου αυτών των στρατών χουλιγκάνων, οι ομάδες, δεν κάνουν κάτι. Δεν μπορούν; Ενδεχομένως...
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αν έκλειναν οι σύνδεσμοι, αν ήταν υποχρεωτικό το ηλεκτρονικό εισιτήριο και εν λειτουργία οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα, θα είχαμε αποφύγει τραγωδίες.
Μη βιαστεί κάποιος να πει ότι το τελευταίο περιστατικό έγινε εκτός γηπέδου. Μέσα στο κλειστό γυμναστήριο ήταν ο 18χρονος, αλλά κι ο "άνθρωπος με την φουλ φέις κουκούλα" που τον προμήθευσε με το όπλο. Από εκεί βγήκαν, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και επέστρεψαν, κύριοι, δήθεν για να δουν το παιχνίδι.
Απ' την εξέδρα ξεκινούν όλα. Εκεί γνωρίζονται, εκεί τριγυρνούν οι οργανωτές, εκεί και ο αμαθής και αδαής στρατός οπαδών που είναι έτοιμος να πράξει τα χειρότερα για να αποδείξει την αγάπη του για την ομάδα και το μίσος για τον αντίπαλο.
Οπότε, σε τελική ανάλυση, το μέτρο των κλειστών θυρών ήταν αναπόφευκτο. Κι αν οι ομάδες χάνουν κέρδη, ας κάνουν κάτι κι αυτές. Ας λειτουργήσουν τις κάμερες. Ας ελέγξουν τους συνδέσμους. Ας τηρήσουν την ύπαρξη τουρνικέ και τον έλεγχο των οπαδών στην είσοδο.
Αλλά κι η πολιτεία, από μέρους της, ας τιμωρήσει. Κι όχι μόνον όταν πέφτει κανένα στραγάλι στα γήπεδα της Θεσσαλονίκης -που έλεγε και κάποιος... γνωστός οπαδός, που δεν βρίσκεται, πλέον, ανάμεσά μας. Ας τιμωρήσει και τους μεγαλόσχημους. 
Και κάτι τελευταίο για τους θαυμαστές της Θάτσερ, που ξεχνούν ότι καταδίκασε τη βρετανική βαριά βιομηχανία και βλέπουν ότι... θεράπευσε το Αγγλικό ποδόσφαιρο: Ο χουλιγκανισμός δεν εξαφανίστηκε από τη χώρα που τον γέννησε. Απλά, έφυγε από τα γήπεδα. Τα ραντεβού θανάτου ζουν και βασιλεύουν στις γειτονιές των Αγγλικών πόλεων. Οι νόμοι, όμως, εκεί, εφαρμόζονται και κανείς δεν τολμά να ανοίξει λογαριασμό εντός γηπέδων.
Στη φωτογραφία, Γουάρντα και Γκάμα κυνηγούν την μπάλα στην άδεια, λόγω κορωνοϊού, Τούμπα, το 2021. Τις εικόνες με τα άδεια γήπεδα θα πρέπει να τις συνηθίσουμε ως τις 15 Φεβρουαρίου -και βλέπουμε.

Γράφει ο Περαστικός