Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, στη Βουλή, για το Φορολογικό νομοσχέδιο η συζήτηση του οποίου άρχισε σημερα.
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «Το φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταπολεμά, αλλά αντίθετα συντηρεί και ωθεί στη φοροδιαφυγή», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «θέλει να "τιμωρήσει" τους ελεύθερους επαγγελματίες, και να τους οδηγήσει προς τη μισθωτή εργασία στις μεγάλες εταιρείες». 




Και εξήγησε: «Το νομοσχέδιο βαφτίζει περιορισμό της φοροδιαφυγής ένα οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, το οποίο αναπαράγει την αναχρονιστική λογική των τεκμηρίων και πέφτει επί δικαίους και αδίκους». 
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και ασυνέπεια σε σχέση με τις παλαιότερες υποσχέσεις της: «Η κυβέρνηση που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδιάζει εν κρυπτώ νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών και στο Πρόγραμμα Νέας Δημοκρατίας, στη σελ. 6, Δίκαιη φορολογία, εξήγγειλε "Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων από 01/01/2025", βάζει και νέα τεκμήρια και νέους φόρους. Ναι είναι συνέπεια στην υποκρισία στην αδικία στην ανεπάρκεια και στον αναχρονισμό». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «όλα τα άρθρα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες να αποσυρθούν και να γίνει εκτενής διάλογος εξαρχής, για ένα σύστημα το οποίο θα είναι δίκαιο και σταθερό, με αξιοποίηση της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι κεφαλικοί φόροι, απλά για φοροεισπρακτικούς λόγους δεν είναι αποδεκτοί για μια ευρωπαϊκή χώρα».




Κουτσούμπας: Στο πλευρό επαγγελματιών και επιστημόνων στη νέα επίθεση που εξαπολύετε

«Χωρίς περιστροφές δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο και στεκόμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στη νέα επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση σας», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή επί του φορολογικού νομοσχεδίου. 
«Το νομοσχέδιό σας, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, όπως λέτε -λες και μπορεί να υπάρξει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη στο άδικο και βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε- αλλά αντίθετα αποτελεί μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην προκειμένη, ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, βιοτέχνες, εμπόρους. Δικαίως έχει συναντήσει την οργή τους, δικαίως έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, δικαίως ζητάνε την απόσυρσή του» προσέθεσε. 
Είπε ότι η απάντηση στο «πονηρό ερώτημα, πώς γίνεται η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό» βρίσκεται «στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία σε συνέχεια των προηγούμενων έχει οδηγήσει ελεύθερους επαγγελματίες όπως και μισθωτούς να ζουν εντελώς με τα ελάχιστα». Αναφέρθηκε στις με «νομότυπο τρόπο, με το "γράμμα του νόμου"» φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου που «εξασφάλισε η κυβέρνηση, όπως και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ πριν». 
Προσέθεσε ότι και με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση «δίνει ένα ακόμα "δωράκι" στο μεγάλο κεφάλαιο με τα δύο τελευταία άρθρα, αφού μειώνετε για ακόμα μία φορά τόσο τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου όσο και τον φόρο για τις αγοραπωλησίες μετοχών». 




Κυρ. Βελόπουλος: «Δολοφονείτε» τους ελεύθερους επαγγελματίες» 

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, λέγοντας ότι «οι Έλληνες δεν είναι χαζοί, ούτε ανόητοι, ούτε φελλοί. Εσείς νομίζετε ότι είναι ανόητοι και δολοφονείτε την οικονομία, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοκτονείτε πολιτικά, ό,τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθετε». 
Για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ελέγχους στην πηγή, «στους κολλητούς σας φίλους, εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο ή εμπόριο πετρελαίου, όχι στο βυτιοφόρο», διότι όπως εξήγησε, είναι άλλο ο λαθρέμπρορος και άλλο ο λαθροδιακινητής. 
Για το φορολογικό σύστημα, ο κ. Βελόπουλος, ανέφερε ότι στηρίζεται στους έμμεσους φόρους και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «κάνει εγκλήματα φορολογικά» και λάθη ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους για να κόβουν αποδείξεις. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει την πρόταση της Ελληνικής Λύσης, ώστε όλες οι αγορές από τους πολίτες να προσμετράνε στα έξοδα. 

Στίγκας: «Τα νέα φορολογικά μέτρα δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή» 

Σκληρή κριτική και από τον πρόεδρο των «Σπαρτιατών». Ο κ. Στίγκας ζήτησε την απόσυρσή του νομοσχεδίου. 
«Τα νέα φορολογικά μέτρα που προωθείτε δεν επαρκούν και παράλληλα σε καμία περίπτωση δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα, πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και προστατεύετε τα μεγάλα εισοδήματα και τις πολυεθνικές εταιρείες», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στίγκας. 

Βορύλλας: «Η προσπάθεια να στραφεί στη φοροδιαφυγή και των μεγάλων ομίλων και πολυεθνικών» 

«Η θέση της "Νίκης" είναι ότι το φορολογικό σύστημα επιβάλλεται να έχει, ως βασική αρχή, τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών στους πολίτες», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας και συμπλήρωσε: 
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πρέπει να στραφεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των μεγάλων ομίλων και πολυεθνικών», σχολιάζοντας ότι στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα άρθρο για φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και των ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αντίθετα, είπε ο κ. Βορύλλας, ευνοούνται από άρθρα του νομοσχεδίου.