Το μεγαλύτερο μέρος της καταγραφής των ελληνοβλάχικων γλωσσικών ιδιωμάτων με το ελληνικό αλφάβητο παρέδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, στο Α.Π.Θ. και στον Διευθυντή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα «Μανόλης Τριανταφυλλίδης»] κ. Γ. Παπαναστασίου, καθηγητή του Α.Π.Θ., ως επικεφαλής μελών του δ.σ., της Ομοσπονδίας, υλοποιώντας τις αποφάσεις του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του 2022.
Η καταγραφή έχει γίνει τόσο σε έντυπη  μορφή  όσο και ηλεκτρονική ως ψηφιακή βάση δεδομένων και έγινε από τις παρακάτω περιοχές:  Αβδέλλα Γρεβενών, Αργυροπούλι  Λάρισας, Άγιος Σπυρίδων Πιερίας, Παναγία Καλαμπάκας, Λάιστα  Ζαγορίου, Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, Ιεροπηγή Καστοριάς, Θεσπρωτία, Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας, Λιβάδι Ολύμπου, Σερρών, Κρούσοβο, Κρανιά Ασπροποτάμου, Κοκκινοπλός, Αγία Παρασκευή (Tζούρτζια) Ασπροποτάμου, Μεγάλα Λιβάδια - Πάικο Κιλκίς, Χαλίκι Ασπροποτάμου, Περιβολιωτών Ν.Ημαθίας, Μηλέα  Μετσόβου, Κλεισούρα Καστοριάς  και Παλαιοχώρι Συρράκου 
Η καταγραφή των ελληνοβλάχικων τοπικών ιδιωμάτων με το ελληνικό αλφάβητο πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την πρόταση του γλωσσολόγου Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Αντώνη Μπουσμπούκη στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από τρεις φορείς: Π.Ο.Π.Σ.ΒΛΑΧΩΝ - ΑΠΘ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ Ελλήνων.
Η καταγραφή έγινε από καθηγητές πανεπιστημίων, καθηγητές δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, δασκάλους  και πτυχιούχους ΑΕΙ  άνω των 50 ετών και γνώστες  του τοπικού ελληνοβλάχικου  ιδιώματος της περιοχής τους και συνεχίζεται ώστε να καλύψει όλες τις περιοχές όπου διαβιούν βλαχόφωνοι Έλληνες.
Στην  τελετή παράδοσης παραβρέθηκαν ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της Π.Ο.Π.Σ.Β.  Αναστάσιος Βαβούσκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Φοιτητών Θεσσαλονίκης.