Στρατηγικό στόχο αποτελεί για το υπουργείο Τουρισμού η προώθηση του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, ήδη από το 2014, οπότε θεσμοθετήθηκε το σχετικό πλαίσιο και καθιερώθηκε το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου. Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο θεσμοθέτησε τη σύσταση Συμβουλίου Οινοτουρισμού, «αναγνωρίζοντας τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διεθνή τάση για τον οινοτουρισμό, την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού κρασιού και την αναγκαιότητα περαιτέρω δράσεων εξωστρέφειας», όπως επισήμανε η αρμόδια υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, που επισκέφτηκε το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού. Η υπουργός ξεναγήθηκε στους αμπελώνες, τις εγκαταστάσεις και το μουσείο του κτήματος, το οποίο διαθέτει Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου.
«Η Ελλάδα και το κρασί της διαθέτουν χαρακτήρα μοναδικό στη διεθνή αγορά. Ο οινοτουρισμός είναι ένα απολύτως εξειδικευμένο κομμάτι του τουρισμού, το οποίο συνδυάζει το πρωτογενή παραγωγικό τομέα με την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης και ξενάγησης στις οινοποιητικές ή και οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις. Ο οινοτουρισμός είναι κάτι παραπάνω από μια επίσκεψη. Είναι η εμπειρία! Το κρασί είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Η γεύση του κρασιού, το φυσικό περιβάλλον των αμπελώνων και η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αλληλοεπιδρούν με τον επισκέπτη και δημιουργούν μια ξεχωριστή οινική εμπειρία. Ο συνδυασμός εξελιγμένης τεχνολογίας και παραδοσιακών, κλασικών μεθόδων και τεχνικών, ο πλούτος των αμπελώνων της χώρας μας, σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα των γηγενών ποικιλιών αμπέλων και η προσαρμογή των διεθνών ποικιλιών μαζί με την πρωτοπορία, το όραμα και την προσπάθεια των Ελλήνων οινοποιών έχουν οδηγήσει το ελληνικό κρασί να αποτελεί πλέον διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» επισήμανε η κα Κεφαλογιάννη έπειτα από την ξενάγηση και πρόσθεσε πως προτεραιότητα του υπουργείου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του οινοτουρισμού, η προβολή των δρόμων του κρασιού και τελικά η γνωριμία με τα κύρια χαρακτηριστικά των περιοχών που διαθέτουν αμπελώνες και οινοποιεία.
Μάλιστα, η κα Κεφαλογιάννη προέτρεψε τους Έλληνες, αυτή τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ο οινοτουρισμός, να κάνουν μια βόλτα σε ένα από τα 88 επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας , ώστε να βιώσουν την εμπειρία που προσφέρει η γνωριμία με τον αμπελώνα, την οινοποίηση και την οινογευσία._

*Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το γραφείο Τύπου της υπουργού