Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα γινόταν σήμερα, Τρίτη, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίησή της. Κι η ακύρωση αυτή έγινε από  την πλευρά μιας χώρας φιλικής και παραδοσιακής συμμάχου, όπως υπογραμμίζεται σε κάθε τόνο από το Μαξίμου.
Για ποιο λόγο έγινε η ακύρωση αυτή; Προφανώς επειδή ο κ. Σούνακ ενοχλήθηκε από τις θέσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές. Σπεύδουν, ωστόσο, να προσθέσουν αυτές οι ίδιες πηγές ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, δεν είναι διαφορετικές από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. 
Και μόνον αυτό είναι αρκετό για να κάνουμε δεύτερες σκέψεις. Θυμόμαστε, για παράδειγμα, την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαρπ και της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουρέλ; Η συνάντηση έγινε μόλις στις 23 Νοεμβρίου και στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν, μεταξύ άλλων, το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών. 
Οι Βρεταννοί, απαλλαγμένοι από τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδιαφέρονται σφόδρα να πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου EF-2000 Typhoon (Eurofighter), αλλά και να "μπουν" στην ανάπτυξη ενός “5ης γενιάς” μαχητικού αεροσκάφους -του KAAN- που αναπτύσσει η TAI (Turkish Aerospace Industries). Είναι εκφρασμένη μια τέτοια επιθυμία, ενώ και η Τουρκία θα ήθελε πολύ η Rolls Royce να δώσει τη λύση στο πρόβλημα του κινητήρα γι αυτό το τουρκικό μαχητικό.
Τούρκοι αναλυτές ήδη υπογραμμίζουν τα "ιστορικώς κοινά" γεωπολιτικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου με αυτά της Τουρκίας.
Όπως και να ΄χει το πράμα, η ακύρωση είναι φάουλ και πολιτικά απρεπής πράξη, όπως υπογραμμίζει το Μαξίμου. 
Η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνει τη σαφέστατη ενόχληση της ελληνικής πλευράς: 
“Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων.”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Γράφει ο Περαστικός