«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλει να είναι: μαζί μας –την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τις αξίες μας, το ήθος της Δύσης– ή με τη Μόσχα, την Τεχεράνη, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες.
Και πρόσθεσε: «Η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη». 
Ανέφερε ότι η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί για την σταθερότητα στην Ευρώπη και την περιοχή σε τομείς όπως είναι μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό και το εμπόριο. Επίσης, μιλώντας για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι επιτρέπουν αισιοδοξία για την υπέρβαση των δυσκολιών και την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της ευρωτουρκικής εταιρικής σχέσης, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχει συνέπεια». Την ίδια ώρα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στηλίτευσε το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Όσον αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή διαδικασία, μίλησε για κεφάλαια με τα οποία πρέπει να συμμορφωθούν και σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «εκπτώσεις». «Όποιος είναι έτοιμος, όποιος περάσει την γραμμή τερματισμού θα είναι μέσα» τόνισε.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι ένα από τα μηνύματα για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι «ο πλήρης σεβασμός για την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Δε θα υπάρξει ένταξη χωρίς την πιο αυστηρή συμμόρφωση σε αυτές τις προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, οποιαδήποτε σκιά, οποιαδήποτε αμφιβολία σχετική με αυτά -όπως με λύπη βλέπουμε τις ημέρες μας στην περίπτωση της κράτησης και αποτροπής για άσκησης των καθηκόντων του δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας-αυτού του είδους ζητήματα διακινδυνεύουν την υπονόμευση την πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ».