Ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος -κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης- 46 χρόνων  εξελέγη νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και αντικαθιστά τον κ. Άνθιμο, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας.
Ο νέος Μητροπολίτης συγκέντρωσε 75 ψήφους επί των παριστάμενων ιερωμένων. Τιμητικά στην ψηφοφορία μπήκαν δύο ιερωμένοι από τη Θεσσαλονίκη, ο ηγούμενος της Αγίας Θεοδώρας, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου(6 ψήφοι) και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου(3 ψήφοι).
Είχε προηγηθεί ψηφοφορία για το αν ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα προκύψει δια μεταθέσεως ή δια εκλογής (την είχε ζητήσει ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων, ενδιαφερόμενος για το θρόνο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης) και υπερίσχυσε η εκλογή με 41 ψήφους έναντι 37 της μεταθέσεως.
Ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κατάγεται από τη Χαλκίδα. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ και έκανε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Διορίστηκε στη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του κ. Ιερώνυμου τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε αποτελεί το δεξί του χέρι.
Εκάρη μοναχός τον Φεβρουάριο του 2002 στην Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα (κοντά στο χωριό Φύλλα Ευβοίας).
Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας (2002-2009) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2009-2016) της Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Παράλληλα, εργάστηκε στην Κατήχηση της Νέων, ήταν μέλος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Μητροπόλεως, διετέλεσε Διευθυντής και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, δίδαξε ως Καθηγητής στις Ειδικές Σχολές της Μητροπόλεως, των Υποψηφίων Κατηχητών και Κατασκηνωτικών Στελεχών.
Το 2016 διορίστηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, το 2018 Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου και από τον μάρτιο του 2019 είναι  Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.
Στις 11 Οκτωβρίου 2019, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την εκλογή του Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλόθεου ως νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού καλωσορίζω τον Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, άξιο διάδοχο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, στην ποιμαντορική έδρα της πόλης του Αγίου Δημητρίου.
Του εύχομαι ολόψυχα καλή ποιμαντορία, προς όφελος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων. Είμαι βέβαιος ότι θα υπηρετήσει επάξια την Μητρόπολη μας».