Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ αγγίζει το κόστος του Μετρό Θεσσαλονίκης (της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και το κόστος για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που εκτοξεύτηκε στα 180 εκατ. ευρώ από τα 15 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού.
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., Νίκος Κουρέτας απάντησε στα περί δεκαετούς καθυστέρησης του έργου (σε σύγκριση τουλάχιστον με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα):
«Έχει δίκαιο η πόλη που παραπονιέται. Έχουν ταλαιπωρηθεί οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες. Από όταν αναλάβαμε, επιταχύναμε τις εργασίες σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε, κυρίως στον σταθμό Βενιζέλου. Πετύχαμε εξωπραγματικούς ρυθμούς εργασιών στον σταθμό, που είχε μείνει πίσω λόγω της διαμάχης για τα αρχαία. Οι αρχαιολογικές εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2022 και κάναμε αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί ο σταθμός», είπε μεταξύ άλλων.
Τόνισε ότι το Μετρό θα δοθεί σε λειτουργία έως τον Νοέμβριο του 2024, καθώς πρέπει να προηγηθούν δοκιμαστική λειτουργία, εκπαίδευση προσωπικού, αλλά και έλεγχος από ανεξάρτητο φορέα. Επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα Μετρό από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο, πλήρως αυτοματοποιημένο, χωρίς οδηγό, με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας.
Η σύμβαση για τη λειτουργία του Μετρό που θα γίνει με ΣΔΙΤ, με ανάδοχο τη THEMA (η κοινοπραξία που ανέλαβε τη λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης) δεν υπογράφηκε νωρίτερα γιατί δεν είχε γίνει καμιά προεργασία, όπως απαιτούνταν για μια τέτοια σύμβαση, όπως εξήγησε ο κ. Κουρέτας.
«Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 σας διαβεβαιώνω ότι το Μετρό θα λειτουργήσει», επανέλαβε και πρόσθεσε: «Έχουμε αποδώσει όλους τους χώρους, εκτός από τον σταθμό Βενιζέλου σε επίπεδο οδού, ο οποίος θα παραδοθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Το Μετρό θα λειτουργήσει, αλλά θα λειτουργήσει με ασφάλεια. Είμαστε στην τελική ευθεία», διαβεβαίωσε ο κ. Κουρέτας.
Πόσο κόστισε η ανασκαφή
Σε ερώτηση για το αυξημένο κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών (από τα 15 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού έφτασε στα πλέον των 180 εκατ. ευρώ), ο κ. Κουρέτας σχολίασε ότι έκλεψαν χρόνο οι αρκετές προσφυγές. «Η όποια καθυστέρηση δεν οφείλεται στις αρχαιότητες. Στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Οpenhouse ο σταθμός της Αγίας Σοφίας θα ανοίξει για το κοινό με τα αρχαία του για να τον δουν οι Θεσσαλονικείς», επισήμανε.
Όπως είπε ο κ. Κουρέτας, το κόστος για το έργο της βασικής γραμμής του Μετρό (μαζί με τα αρχαιολογκά και τις αναθερώρησεις) έφτασε στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Η γραμμή της Καλαμαριάς θα παραδοθεί έξι μήνες μετά την παράδοση της βασικής γραμμής. Συνολικά, μαζί με την γραμμή της Καλαμαριάς, το κόστος θα αγγίξει περίπου τα 2 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το εισιτήριο και στις επίμονες ερωτήσεις για το αν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα είναι έτοιμα με τα συστήματά τους για ένα ενιαίο εισιτήριο και αν απαιτείται διαγωνισμός, ο κ. Κουρέτας επισήμανε ότι στόχος είναι το εισιτήριο να είναι ενιαίο και για το Μετρό και για τα λεωφορεία.
Από το theopinion.gr
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.