Τη δυτική Μακεδονία επισκέφθηκε, σήμερα, αποστολή του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Κίνας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη συνεργασίας στη χώρα μας. Συνοδευόταν από τα μέλη της αντίστοιχης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας και από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου τους υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης και οι αντιπεριφερειάρχες κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης και κα. Αικατερίνη Δαδαμόγια. Συζήτησαν το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και απολιγνιτοποίησης της περιοχής, τα επενδυτικά προγράμματα που ανοίγουν και, στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τα λιγνιτικά πεδία και τον ΑΗΣ Καρδιάς.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις προπαρασκευαστικές εργασιες που έγιναν την τελευταία τετραετία, ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου μετάβασης και η Δυτική Μακεδονία να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα σημαντικά κονδύλια που το συνοδεύουν. Τελικός σκοπός, όπως είπε, να εξελιχθεί στην πιο πράσινη περιφέρεια της Ελλάδας, αποκομίζοντας τις υψηλές υπεραξίες που συνοδεύουν αυτήν τη μετάβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη:  «Σήμερα όλες και όλοι αναγνωρίζουν ότι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή είναι μια αναγκαία επιλογή και μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την Δυτική Μακεδονία, που αποβλέπει στην αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, στην ανάπτυξη του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, αλλά και στην αξιοποίηση του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της δημιουργίας σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Πρόσθεσε δε, ότι: «Η Δυτική Μακεδονία του 2025 θα είναι μια διαφορετική περιφέρεια, με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που θα είναι πιο πράσινο και φιλικό στο περιβάλλον».

Πέραν του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, στην ενημερωτική συζήτηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheg, ο Πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Κίνας κ. Zhang Qingli, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας κ. Γιάννης Πάϊδας, ο Γενικός Γραμματέας της  Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας κ. Απόστολος Ξυράφης και η Διευθύντρια του Διεθνούς Τμήματος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας κα. Μάρθα Θεοδώρου.