Το Σουφλί γλίτωσε, χθες βράδυ, τα χειρότερα, από την πυρκαγιά που καίει, κοντά ένα 15νθήμερο, σε διάφορα μέτωπα στον Έβρο. Οι οικονομικές ζημιές, όμως, για τους κατοίκους, είναι τεράστιες και πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ευτυχώς που βοήθησε ο άνεμος γιατί υπήρχε κίνδυνος τα αποτελέσματα να είναι απρόβλεπτα. Ήμασταν τυχεροί και γιατί στο Σουφλί η ατμόσφαιρα ήταν και παραμένει καθαρή, διαφορετικά ο πυκνός καπνός θα μας ανάγκαζε σε εκκένωση. Δόξα τω Θεώ δεν έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών».
Όσον αφορά την επόμενη μέρα, υπογραμμίζει ότι « πρέπει να είναι μεγάλες οι τονώσεις και η ανύψωση του ηθικού και της ελπίδας. Να δημιουργηθεί ελπίδα, αλλά όχι με λόγια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, είναι πολύ πικραμένος και μ' αυτό που βλέπει επί πολλές ημέρες απογοητευμένος. Σκεφτείτε ότι από το Σουφλί μέχρι την Αλεξανδρούπολη όλα είναι μαύρα. Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρίσει όποιος επισκεφθεί την περιοχή».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, καταστράφηκε το μελισσοκομικό πάρκο, το δασικό χωριό, χωράφια από τα οποία παράγονταν ζωοτροφές, η ανθοκομία της περιοχής, τα βοσκοτόπια. «Πρότεινα να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα Leader με μεγάλη επιδότηση της περιοχής, να δημιουργηθούν σχολές». 
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και για τον τουρισμό της περιοχής και τα επαγγέλματα και τις δραστηριότητες γύρω από τους επισκέπτες, καθώς, για παράδειγμα, η καταστροφή της πανίδας ήταν ολοκληρωτική και, ακόμη και παρατηρητές πτηνών δεν έχουν λόγο να επισκεφθούν την περιοχή. 
Στο Σουφλί, που, ήδη, αντιμετώπιζε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και θέμα εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων λόγω των περιορισμών από το δίκτυο Natura 2000, σύμφωνα με το δήμαρχο «χρειαζόμαστε πια ένα διαφορετικό πεδίο τουρισμού μετά και την καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο που επηρεάζει και τα πτηνά. Είπα και στους υπουργούς που μας επισκέφθηκαν ότι χρειάζεται εξειδικευμένος σχεδιασμός για την περιοχή».
Ο κ. Καλακίκος έθεσε, όπως λέει, στα υπουργικά κλιμάκια και το θέμα της αλλαγής των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης. Όπως, σχεδόν όλοι οι αυτοδιοικητικοί, πρότεινε να επιστρέψει η αρμοδιότητα στη Δασική Υπηρεσία, κάτι που, όπως αποδεικνύεται, ήταν τεράστιο λάθος όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. «Οι δασικοί ξέρουν κάθε σπιθαμή της περιοχής και πάνω απ' όλα έχουν αλληλεπίδραση με τους δασικούς συνεταιρισμούς και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι επιστήμονες που ασχολούνται, που γνωρίζουν τα δάση. Οι πυροσβέστες είναι για τις πυρκαγιές στις αστικές περιοχές», λέει χαρακτηριστικά.